Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Σε αναβρασμό εργαζόμενοι και φορείς

Συγκεντρώσεις χτες σε Λευκάδα και Ιστιαία. Σε 48ωρη απεργία από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης ανέδειξε η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή

Από τη συμβολική κατάληψη στον κόμβο του Αγίου Μηνά στη Λευκάδα, κατά τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη συμβολική κατάληψη στον κόμβο του Αγίου Μηνά στη Λευκάδα, κατά τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε εξέλιξη βρίσκονται σε όλη τη χώρα κινητοποιήσεις συνδικάτων, εργαζομένων και φορέων με επίκεντρο το ζήτημα της Υγείας, καθώς επέτειοι όπως η χτεσινή, Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή, έρχονται να αναδείξουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κομμάτων του κεφαλαίου για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών σε βάρος των εργαζομένων στην Υγεία και των ασθενών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) επισημαίνει ότι πανελλαδικά υπάρχουν 25.000 κενές θέσεις νοσηλευτών, ενώ μόνο απ' τον «Ευαγγελισμό» λείπουν 550 νοσηλευτές! Η κυβέρνηση προσλαμβάνει ελάχιστους με ευέλικτες σχέσεις εργασίας και παραδίδει τμήματα του νοσοκομείου στους εργολάβους, ενώ η υπόσχεση του υπουργού Υγείας για άμεσες προσλήψεις 155 μόνιμων νοσηλευτών, μέχρι στιγμής, μεταφράζεται σε 30 προσλήψεις και 35 αποχωρήσεις από τον κλάδο. Το ΣΕΝΕ καλεί τους εργαζόμενους και γιατρούς στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχτεί για το επόμενο διάστημα.

Κινητοποιήσεις σε Λευκάδα και Ιστιαία

Την ίδια ώρα, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες, ύστερα από απόφαση του σωματείου τους, οι εργαζόμενοι στο νοσoκομείο της Λευκάδας απαίτησαν την επισκευή του παλιού και την άμεση χρηματοδότηση νέου νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο σχεδιασμό του ΙΚΑ για την πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας υγείας» με το πιστωτικό όριο στο νησί. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας κήρυξε δίωρη στάση εργασίας. Ακολούθησε πορεία στην αγορά και οι διαδηλωτές έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο του Αγίου Μηνά.

Με τους μαθητές να δίνουν τον τόνο έγινε χτες παλλαϊκό συλλαλητήριο και στην Ιστιαία με κύριο αίτημα την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην περιοχή. Το συλλαλητήριο οργάνωσαν δήμοι, φορείς και κινήσεις κατοίκων της περιοχής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» μίλησε η Σοφία Ντούρου.

Απεργούν οι γιατροί

Αύριο ξεκινά η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ μεθαύριο, και με αφετηρία τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ (11 π.μ. - 3 μ.μ.), οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις και να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και την πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και των ασθενών.

Τέλος, με υποσχέσεις για προσλήψεις 40 μόνο οχταμηνιτών συμβασιούχων και 50 μόνιμων - και μάλιστα σε χρόνο που δεν προσδιόρισε - απάντησε χτες ο γενικός γραμματέας (ΓΓ) του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος στο Σωματείο των εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, το οποίο λειτουργεί με κενές 52,3% των οργανικών θέσεων (713 από τις 1.343 θέσεις). Το Σωματείο είχε προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Ο Αριστείδης Καλογερόπουλος είπε ότι θα επιδιωχτεί λύση για το κίνητρο της παραγωγικότητας που το χρωστούν σε 400 εργαζόμενους απ' την περίοδο 1994-97 (σε κάθε εργαζόμενο χρωστούν περισσότερα από 3.000 ευρώ) και ισχυρίστηκε ότι στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δε θα καταργηθούν το Δρομοκαϊτειο και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ