Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζεται η διεκδίκηση θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η «μάχη» μεταξύ της Γουατεμάλας και της Βενεζουέλας για την πλήρωση μίας θέσης μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζεται. Παρά τους 35 γύρους ψηφοφοριών, καμία χώρα δεν έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα 2/3 των 192 μελών της Γενικής Συνέλευσης.

Εντούτοις, μία δήλωση του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, «άναψε φωτιές» κυρίως στα διεθνή ΜΜΕ, που τόσο καιρό προβάλλουν με εξαιρετικά απλουστευτικό τρόπο τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες ως «ήττα» της Βενεζουέλας. Αυτή τη φορά παρουσίασαν τη δήλωση του Μοράλες ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες έχει ήδη αποφασίσει να αποσύρει την υποψηφιότητα της χώρας του και να ταχθεί στο πλευρό της Βολιβίας για την κατάκτηση μιας θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ήταν σαφής: «Βενεζουέλα και Γουατεμάλα να αποσυρθούν αμφότερες, δίνοντας το χρίσμα στη Βολιβία».

Πάντως, η Γουατεμάλα που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ δε δέχεται ουδεμία συζήτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκερτ Ρόζενθαλ, δήλωσε: «Δεν έχουμε αποσυρθεί και δε σκοπεύουμε να το κάνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ