Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Να σταματήσει ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ

Παρά τις δυσκολίες το νησί της επανάστασης διατηρεί ένα υποδειγματικό εκπαιδευτικό σύστημα

Το παιδί και ο νέος είναι πρώτη προτεραιότητα για τη Σοσιαλιστική Κούβα, παρά τον εγκληματικό αποκλεισμό
Το παιδί και ο νέος είναι πρώτη προτεραιότητα για τη Σοσιαλιστική Κούβα, παρά τον εγκληματικό αποκλεισμό
ΑΒΑΝΑ.--

Συνεχίζεται στην Κούβα η εκστρατεία ενάντια στον αποκλεισμό που επιβάλλουν πάνω από 45 χρόνια οι ΗΠΑ στο νησί, ενώ στις 8 Νοέμβρη η Κούβα θα καταθέσει σχέδιο απόφασης στη ΓΣ του ΟΗΕ με αίτημα τον τερματισμό του.

Χτες, η νεολαιίστική εφημερίδα «Χουβεντούδ Ρεμπέλντε» δημοσίευσε στοιχεία που αποκαλύπτουν πως εξαιτίας του αποκλεισμού των ΗΠΑ και η εκπαίδευση στην Κούβα έχει υποστεί σοβαρές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την απόκτηση υλικών ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και αναφέρονται μερικά παραδείγματα, όπως οι περιορισμοί στις απαιτούμενες πηγές για την επισκευή σχολικών κτιρίων, η ανεπαρκής διαθεσιμότητα σε χώρους ώστε να απασχολούνται τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων, η έλλειψη διδακτικών υλικών, παιχνιδιών, βιβλίων κ.ά. Ωστόσο, ο αποκλεισμός δεν έχει καταφέρει να καταστρέψει την πολιτική βούληση της Επανάστασης να προωθήσει ένα παραδειγματικό σύστημα δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Επίσης, επισημαίνεται πως η Κούβα εκπληρώνει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της «Ουνέσκο» και είναι μία από τις χώρες με τα καλύτερα επιτεύγματα στην εκπλήρωση των στόχων που εγκρίθηκαν στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία. Γνωστά είναι επίσης τα διεθνή προγράμματα που προσφέρει η Κούβα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού σε μια σειρά από χώρες.

Παράλληλα, συνεχίζεται η παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι τα τελευταία 8 χρόνια στις ΗΠΑ. Μετά τη συγκρότηση «Επιτροπών Υπεράσπισης για την Απελευθέρωσή τους» στην Ιαπωνία και τη Σρι Λάνκα, ο αριθμός των «Επιτροπών» φτάνουν τις 285 σε 97 χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ