Σάββατο 28 Οχτώβρη 2006 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τα κάλπικα μάτια του πρωθυπουργού!

Ο πρωθυπουργός, λέει, στη συνάντηση που είχε με τους εκπαιδευτικούς, τους κοίταξε στα μάτια! Και αυτό, τα διάφορα φερέφωνα το προπαγάνδισαν σαν θετικό. Εγώ, και να με συγχωρείτε, το βρίσκω πολύ αρνητικό, για να μην πω, ...τέλος πάντων, ας μην προχωρήσω! Διότι θα έπρεπε ο πρωθυπουργός, αν, βέβαια, σεβόταν πρώτα τον εαυτό του και στη συνέχεια και τους εκπαιδευτικούς, να τους κοιτάξει στα πόδια. Στις μύτες των ποδιών τους, για την ακρίβεια. Να ντρέπεται να τους δει στα μάτια. Διότι, το ολιγότερο, τους εξαπάτησε! Αλλα τους υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα τους λέει τώρα!

Αλλά, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, ο πρωθυπουργός δεν έκανε μόνον αυτό το ατόπημα. «Ανετος», σίγουρος για τη «γοητεία» των «τσακίρικων» ματιών του ίσως, άρχισε και τους χαριεντισμούς και τους ενικούς με τους εκπαιδευτικούς, σα να ήταν φιλαράκια, σα να παίζανε μαζί μπάλα, παρεούλα που πίνανε κρασί χρόνια. Σε κάθε προσπάθεια των εκπαιδευτικών να βρεθεί μια λύση, εκείνος, ωσάν να μην ευθύνεται αυτός για την εθνική οικονομία και για την άδικη μοιρασιά της, κατέφευγε σε ευφυολογήματα: Να σε κάνω υπουργό Οικονομικών, ρε Μπράτη!

Ο καθένας από μας, αν, ακόμα και παρά τη θέλησή του, είχε εξαπατήσει κάποιον, θα παρακάλαγε τη γη να ανοίξει και να τον καταπιεί. Ετούτος, χωρίς ίχνος ενοχής, σαν τους νταβατζήδες, σύμφωνα με δική του ορολογία, σήκωσε τα μάτια του, άνοιξε το στόμα του και γεμάτος θράσος, σα να ήταν κοπάδι του οι εκπαιδευτικοί, υποτακτικοί του που του οφείλουν υποταγή ακόμα και όταν τους μαστιγώνει, αντί - το λιγότερο - να τους ζητήσει συγνώμη, τους «κάρφωσε» και τους «αποστόμωσε»! Σου λέει, «τι θα κάνουν, άνθρωποι ντροπαλοί και ευγενικοί οι δάσκαλοι, απαίδευτοι στις "μονομαχίες των ματιών" και στις ασυνέπειες των λόγων, θα πάρουν από πάνω μου τα μάτια τους και δε θα απαντήσουν στην ίδια γλώσσα που τους μιλάω εγώ». Ηξερε, βέβαια, πως οι εκπαιδευτικοί δεν μπήκαν στου Μαξίμου για να τον νικήσουν. Τα αιτήματά τους δεν ήταν ανατρεπτικά. Δεν κινδύνευε η θέση του και το σύστημά του. Επαιζε χωρίς να διακινδυνεύει τίποτα!

Σκέφτεστε, λέω σκέφτεστε, τι «γλύκα» θα είχαν τα μάτια του πρωθυπουργού, τι τρόμο, και τι τρέμουλο τα λόγια του, αν οι δάσκαλοι, και όχι μόνον οι δάσκαλοι βέβαια, μιλάω για όλους τους εξαπατημένους, για όλους τους αδικημένους, δεν πήγαιναν στου Μαξίμου για να διαπραγματευτούν τα 1.400 ευρώ, αλλά όλον τον πλούτο της χώρας, που έτσι και αλλιώς τους ανήκει; Τότε να βλέπατε ματιές και αστεία. Θα λιώναμε όλοι από τις «γλύκες», θα ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια από τις «χαριτωμένες» ατάκες.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί ο πρωθυπουργός παριστάνει τον Ρόμπερτ ντε Νίρο; Γιατί το παιχνίδι, για την ώρα, είναι προδιαγεγραμμένο. Τα αιτήματα και τα ζητήματα που βάζουν οι εργαζόμενοι είναι, ακόμα, διαχειριστικά. Ατολμα! (Ακόμα και για διαχειριστικά). Και σαν τέτοια λύνονται με λίγο «γοητεία», συνοδεία, βέβαια, με ΜΑΤ και δικαστικές παρεμβάσεις. Αν όμως, υπόθεση κάνω, συζήτηση εργασίας που λένε, «μπούκαραν» μέσα στου Μαξίμου οι ηγέτες των εκπαιδευτικών, εκπροσωπώντας όλα τα εργαζόμενα στρώματα, και έλεγαν, «στην άκρη, ήρθαμε να πάρουμε την εκπαίδευση στα χέρια μας και να την αποδώσουμε σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη, σε αυτούς που πραγματικά τούς ανήκει, στο λαό δηλαδή», τότε να βλέπατε «γοητευτικά» χαμόγελα και «λάγνες» ματιές.

Η «γοητεία» των ματιών και η «δύναμη» των λόγων του πρωθυπουργού δεν εκπορεύονται από την ευφυία του και την κορμοστασιά του, αλλά από την αδυναμία των εργαζομένων να θέσουν ολοκληρωμένο το ζήτημα: Τα θέλουμε όλα και τώρα! Αν ετούτοι, που είναι οι πολλοί, συντονίσουν το λόγο τους, βρούνε το σωστό και ολοκληρωμένο τραγούδι της ανατροπής, που έχει ξανατραγουδήσει η εργατική τάξη, αν αρνηθούνε οριστικά τη διαχείριση και τις μικρές ή έστω «μεγάλες» βελτιώσεις, αν απαιτήσουν ολόκληρο το καρβέλι, ολόκληρη την αξιοπρέπεια, τότε κανένας αφερέγγυος και επιλήσμων δε θα τολμάει να τους κοιτάξει στα μάτια και να αστειευτεί μαζί τους. Και μόνο με την παρουσία τους, θα το βάλει στα πόδια. Και αυτό το έχει γνωρίσει η Ιστορία!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ