Σάββατο 28 Οχτώβρη 2006 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Δημοψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Το ποσοστό συμμετοχής εκ των 6.637.911 εγγεγραμμένων Σέρβων ψηφοφόρων, που προσέρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο στις κάλπες των 8.385 εκλογικών τμημάτων, θα κρίνει την τύχη του νέου Σερβικού Συντάγματος. Κυρίως, γιατί το νέο Σερβικό Σύνταγμα θα επικυρωθεί μόνο εφόσον η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι πάνω από 50%... Το «ναι» ή «όχι» παίζει, έτσι, μικρότερο ρόλο. Μεταξύ άλλων και διότι τα λιγοστά φιλοδυτικά κόμματα αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, που επικρίνουν το νέο Σύνταγμα, φαίνεται να έχουν - στην παρούσα φάση... - ελάχιστη επιρροή στο εκλογικό σώμα.

Αυτό που έχει «κλέψει την παράσταση» από το σύνολο των 206 άρθρων του νέου Συντάγματος είναι η αναγόρευση του Κοσσυφοπεδίου σε αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας. Αυτή ακριβώς η αναφορά (στο προοίμιο του Συντάγματος και στο άρθρο 114 περί του όρκου που θα κληθεί να δίνει ο εκάστοτε πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας) χρησιμοποιείται σαν διελκυστίνδα μεταξύ των υπέρμαχων και πολέμιων του νέου Συντάγματος.

Οι πρώτοι (με επικεφαλής τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούντισα, αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα) θεωρούν πως η συμπερίληψη του Κοσσυφοπεδίου ως αναπόσπαστου τμήματος της σερβικής επικράτειας θα ενισχύσει τη σερβική διαπραγματευτική θέση ενόψει καθορισμού του καθεστώτος του προτεκτοράτου.

Οι πολέμιοι (π.χ. αντιπολιτευόμενο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το μέχρι πρότινος συμπολιτευόμενο κόμμα των «οικονομολόγων») θεωρούν πως η συγκεκριμένη αναφορά θα δυσαρεστήσει τις «μεγάλες δυνάμεις» με το «επιχείρημα» πως το Κοσσυφοπέδιο «είναι ήδη χαμένο». Ετσι προτείνουν αποχή από τις κάλπες.

Σε άλλα ζητήματα οι διαφορές είναι περιορισμένες. Ελάχιστοι π.χ. επισημαίνουν το περιεχόμενο των άρθρων 82-86 που αφορούν το αλυσοδέσιμο της σερβικής οικονομίας στην «ελεύθερη αγορά και στην ελευθερία του επιχειρείν» για ντόπια και ξένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αντίθετα, επικεντρώνουν την κριτική τους σε ζητήματα κεντρικών εξουσιών. Στις 2 Νοέμβρη αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η κρατική Εκλογική Επιτροπή...


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ