Σάββατο 28 Οχτώβρη 2006 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Με «μικρότερο κακό» τον Λούλα

Στο σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, ο σημερινός Πρόεδρος και υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων (PT), Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αντιμετωπίζει τον Ζεράλντο Αλκμίν, υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB).Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της «Datafohla», ο Λούλα συγκεντρώνει το 57% με 58% της πρόθεσης ψήφου και ο αντίπαλός του, το 37% με 38%. Ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών παρατηρήθηκε μεγάλη συσπείρωση υπέρ του Λούλα και από μερίδα του εκλογικού σώματος, που στον πρώτο γύρο την 1η Οκτώβρη είχε ψηφίσει υπέρ άλλου υποψηφίου.

Αυτή την αλλαγή στην πρόθεση ψήφου, κοινωνικές οργανώσεις, κινήματα, ακτιβιστές και διανοούμενοι στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, την εξηγούν ως αναγκαία λύση για τις εξελίξεις στην περιοχή. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις γύρω από την πρώτη θητεία του Λούλα, μέχρι και σοβαρές αντιρρήσεις με κεντρικές πλευρές της πολιτικής που εφαρμόστηκε, ωστόσο γίνεται έκκληση για συστράτευση ενάντια στον κοινό εχθρό, τη Δεξιά, που θα ενισχύσει τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και εδραίωση της οικονομικής κυριαρχίας τους σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική με την επαναδιαπραγμάτευση της Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA). Ετσι η ψήφος στο Λούλα δικαιολογείται ως χρήσιμη ψήφος ή του «μικρότερου κακού».

Ποιοι τον στηρίζουν

Εκτός από τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Λούλα από τον πρώτο γύρο, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (PCdoB) και μερίδα του Κόμματος Δημοκρατικό Βραζιλιάνικο Κίνημα (PMDB), προστίθεται το δεξιό Προοδευτικό Κόμμα (PP).

Από την άλλη πλευρά η Ελοΐζα Ελένα του Κόμματος Σοσιαλισμός και Ελευθερία (PSOL), που ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο των εκλογών, κάλεσε τους οπαδούς της να μην δώσουν την ψήφο τους ούτε στον ένα υποψήφιο ούτε στον άλλον, όπως και ο Κριστόβαν Μπουάρκε του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (PDL).

Με απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής, το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PCB), που στον πρώτο γύρο είχε ψηφίσει την Ελοΐζα Ελένα, υποψήφια του Αριστερού Μετώπου (το συγκροτούν το Κόμμα Σοσιαλισμός και Ελευθερία (PSOL), το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PCB) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα των Ενωμένων Εργαζομένων (PSTU)), συστήνει στα μέλη του σε ολόκληρη τη χώρα να δώσουν την κριτική τους ψήφο στον Λούλα, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «ή με τον Λούλα στην κυβέρνηση ή με τον Αλκμίν, ο αγώνας θα είναι σκληρός, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, της δημόσιας περιουσίας, του δικαιώματος οργάνωσης και των δημοκρατικών ελευθεριών. `Η με τον έναν ή με τον άλλον το ΒΚΚ και το Αριστερό Μέτωπο θα βρίσκονται σίγουρα στην αντιπολίτευση». Και ξεκαθαρίζουν: «Ο Αλκμίν είναι η Δεξιά. Η νίκη του θα είναι νίκη του Μπους, και ήττα της Βολιβίας, της Κούβας και της Βενεζουέλας. Θα είναι η κατάρρευση του MERCOSUR (Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου του Νότου, που στηρίζουν λατινοαμερικάνικες χώρες) και η επιβίωση της ALCA (που προωθούν οι ΗΠΑ). Την ίδια στιγμή σημειώνουν ότι ο Λούλα, που σωστά βοήθησε τον Ούγκο Τσάβες σε κάποιες στιγμές, μετά από πιέσεις του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού στέλνει στρατεύματα στην Αϊτή, για να εγγυηθεί μία κυβέρνηση μαριονέτα. Ενώ παίρνει σωστή θέση στην περίπτωση των εθνικοποιήσεων των φυσικών πόρων στη Βολιβία, διορίζει τον πρώην Πρόεδρο της Τράπεζας της Βοστόνης για την προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας.


Γιάννα ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ