Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τώρα θυμήθηκε... τα «όχι»

ICON

Επικρίσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, για μια εξωτερική πολιτική που έχει όμως τους ίδιους άξονες, άσκησε στην κυβέρνηση με την ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη αντίδρασης στην ΕΕ, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άσκησε συνολικά τη... συνήθη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τις στάση της απέναντι στο «Σχέδιο Ανάν», ενώ την κατηγόρησε για εγκατάλειψη των απόψεων των θέσεων της διάσκεψης του Ελσίνκι. Οπως είπε, «εμείς δε θα ήμασταν παρατηρητές στη Λουκέρνη. Θα διαπραγματευόμασταν σκληρά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ακόμα και αν δεν καταλήγαμε σε μία λύση, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, με μια διαφορετική διαπραγματευτική βάση. Δε θα ανακοινώναμε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί ζήτημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι η μη λύση του Κυπριακού οδηγεί σε εντάσεις με τη γείτονα χώρα και στόχος δικός μας είναι να μπούμε σε μία νέα περίοδο ειρηνικής συμβίωσης, με στρατηγικά πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές. Δε θα επιτρέπαμε να αποσυνδεθούν οι ελληνοτουρκικές με τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «εμείς δε θα εγκαταλείπαμε το πλαίσιο που διαμορφώσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 1999 στο Ελσίνκι, το οποίο περιείχε όρους, προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας». Συμπερασματικά ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «είμαστε σε μια πολύ δυσμενή θέση σήμερα, σε ό,τι αφορά την πορεία των Τουρκικών, Ευρωτουρκικών και Ελληνοτουρκικών και βεβαίως το Κυπριακό».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εν λευκώ υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ξεχνώντας την πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έκανε έκκληση ώστε η ελληνική εξωτερική πολιτική να αρχίσει να λέει «όχι» στην ΕΕ! Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας δεν αποτελεί για εμάς λευκή επιταγή, διότι όσα είπατε ουσιαστικά στις καλένδες βάλατε το θέμα των υποχρεώσεων. Λευκή επιταγή ουσιαστικά». Πρόσθεσε δε πως «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοπορεί στην Ευρώπη για τη διεύρυνση στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει όμως να έχει και το θάρρος να λέει και το "όχι" όταν χρειάζεται και όταν οι υποχρεώσεις αυτές δεν ικανοποιούνται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά (2009-10-21 00:00:00.0)
Ο λαός της Τουρκίας δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει (2004-12-11 00:00:00.0)
ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΠΟΡΕΙΑ στις ευρω - ΝΑΤΟικές Συμπληγάδες (2004-10-27 00:00:00.0)
Κάθε χρόνο και χειρότερα (2001-07-21 00:00:00.0)
Λιονταράκια χωρίς δόντια... (2000-11-23 00:00:00.0)
Βήματα προς τη «νομιμοποίση» της διχοτόμησης (2000-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ