Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στην Οχτωβριανή Επανάσταση

Πέρασαν ολόκληρα 89 χρόνια από τότε -1917- και το όραμα δεν ξεθώριασε. Μόνο κάποιες μικρές φθορές από το χρόνο κι αστείρευτο μίσος και χολή από τις κυρίαρχες τάξεις, ανίκανο όμως να σβήσει και να εξοντώσει το μεγάλο μήνυμα της Επανάστασης.

Πιστοί και ταπεινοί στο μεγάλο ξεσηκωμό του Οχτώβρη εμείς θ' αποδώσουμε φόρο τιμής στην Επανάσταση, που μας είπανε πως πέθανε. Φόρο τιμής στη μυσταγωγία της γένεσης, που μας είπανε πως δε θα κυοφορήσει. Φόρο τιμής στους συντρόφους προλετάριους, που πέθαναν στις φυλακές, στις εξορίες, στα παγωμένα ορυχεία της Σιβηρίας, στις απέραντες στέπες των τσιφλικάδων με τους εξαθλιωμένους μουζίκους και είπαν πως δε θα δικαιωθούν. Φόρος τιμής στη φύτρα, που έσπειρε τη νέα Ιδέα και που μας είπαν πως δε θα φυτρώσει. Φόρος τιμής και σε σένα, σύντροφε Επαναστάτη, που επιμένεις και αγωνίζεσαι και θα επιμένεις και θα αγωνίζεσαι, με πίστη στο όραμα και τα ιδανικά σου.

***

Το μεγαλείο της Οχτωβριανής Επανάστασης δεν περιορίζεται μόνο στη ριζική αλλαγή που επέφερε στον πολιτικο-οικονομικό τομέα. Ριζική αλλαγή έφερε γενικά στη σκέψη και στην ιδεολογία της εργατικής τάξης. Αφύπνισε τη συνείδηση των ανθρώπων. Ερμήνευσε τα κοινωνικά φαινόμενα. Ο Οχτώβρης, με την εμβέλεια και τη δυναμική του, με το μεγαλειώδες έργον του, την επαναστατική ορμή του και την οριστική ανατροπή του αντιδραστικού τσαρικού καθεστώτος, δε χάραξε απλώς τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε δυο κόσμους, δεν υπήρξε απλώς η ρήξη με τη νοοτροπία της υποταγής και το παρελθόν, αλλά πάνω απ' όλα στάθηκε ο δημιουργός, ο σκαπανέας της νέας κοινωνίας, που προώθησε καθετί καινούριο και προοδευτικό στην εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από τους ταξικούς αγώνες.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση δεν κατάργησε απλώς την κυριαρχία των εκμεταλλευτριών τάξεων, αλλά εγκαινίασε μια πρωτόγνωρη εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας, την εποχή της κυριαρχίας μια νέας τάξης, της Εργατικής Τάξης.

***

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, που κατέχει πια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια Ιστορία - με τη νίκη της - προκάλεσε το θαυμασμό, τη βαθιά συμπάθεια και αμέριστη υποστήριξη των προοδευτικών δυνάμεων όλου του κόσμου, όλων των καταπιεσμένων και αδικημένων λαών. Με μεγάλη επαναστατική ακτινοβολία και προαγγελία ριζικών κοινωνικών αλλαγών.

Υπήρξε αστείρευτη πηγή ενθουσιασμού και ενέργειας με σημαντική επιρροή στην εξελικτική πορεία του κόσμου.

Ακόμα και σήμερα, η ακτινοβολία και η κινητήρια δύναμη της Οχτωβριανής Επανάστασης είναι ανεξάντλητη, παρά τη λυσσαλέα επίθεση που υφίσταται και την προσπάθεια ανατροπής και διαστρέβλωσης της Ιστορίας από τις εκμεταλλεύτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις... κάπου στο βάθος του τούνελ υπάρχει φως.

Σύντροφε, ελπίδα και πίστη θέλω να γιομίσω την καρδιά σου, από την ελπίδα και πίστη, που κι εγώ από τότε πήρα..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ