Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπάρχει ένοχος!

Ο Θανάσης Καρβέλας είναι ένας 48χρονος εργάτης στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας. Δουλεύει επί 18 χρόνια στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Στις 19 Οκτώβρη του 2002, την ώρα της βάρδιας του, ένα δοχείο με τοξικό περιεχόμενο πετάχτηκε μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια ενός κάδου απορριμμάτων μέσα στο απορριμματοφόρο, σε κάποια συνοικία της Αθήνας. Το δοχείο έσπασε με δύναμη και το τοξικό υγρό έπεσε στο πρόσωπο του εργάτη. Παρά την άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο από τους συναδέλφους του, η ζημιά στο οπτικό νεύρο ήταν μη αναστρέψιμη. Εχασε το αριστερό του μάτι. Ακολούθησε η καταγγελία στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και η αγωγή για αποζημίωση προς το Δήμο. Ο εισαγγελέας παρέπεμψε τελικά σε δίκη τους τότε διευθυντή, τμηματάρχη και επιστάτη του τμήματος καθαριότητας.

Η δίκη έγινε χτες στην Αθήνα, με τον εργάτη να μην έχει καν δικηγόρο. Η κατάληξή της ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη: για το καμένο από τα τοξικά μάτι του εργάτη δε φταίει κανένας! Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους τρεις κατηγορούμενους, αφού δεν αναγνώρισε καμιά - ποινική τουλάχιστον - ευθύνη σε βάρος τους. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι υπεύθυνοι για την καθορισμό των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (όπως θα έπρεπε να είναι και η χρήση προστατευτικών μέσων στην αποκομιδή των σκουπιδιών), αρμοδιότητα η οποία ανήκει στον τεχνικό Ασφαλείας. Οταν αναζητήθηκε ο αρμόδιος τεχνικός, αποκαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο, όπως ειπώθηκε, προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα του 1996 για κάθε επιχείρηση άνω των 50 εργαζομένων.

Ποιανού ευθύνη είναι η έλλειψη τεχνικού Ασφαλείας; Μα φυσικά του εργοδότη, όπως αποφάνθηκαν σύσσωμοι μάρτυρες και δικαστές στη δίκη. Και ποιος είναι ο εργοδότης στη συγκεκριμένη περίπτωση; Μα φυσικά η εκάστοτε δημοτική αρχή, που ήταν και παραμένει εκλεγμένη με τη στήριξη της ΝΔ. Ο εργάτης, λόγω του μόνιμου πλέον προβλήματος στην όραση, μετατέθηκε αμέσως μετά το «ατύχημα» σε άλλη υπηρεσία της καθαριότητας, στη «σκούπα». Σήμερα, τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά, τεχνικός Ασφαλείας δεν έχει προσληφθεί στην υπηρεσία καθαριότητας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά καταγγελίες εργαζομένων κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας που πάνε από το κακό στο χειρότερο. Για να μην αναφερθεί κανείς στην άρνηση της κυβέρνησης να εντάξει τους εργάτες των δήμων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στους δήμους - επιχειρήσεις όλης της χώρας, με πρώτο αυτόν της Αθήνας, οι δημοτικές αρχές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, σε τίποτα δε διαφέρουν από τους στυγνούς εργοδότες σε κάθε άλλη επιχείρηση. Με την ίδια αγριότητα εφαρμόζουν την αντεργατική νομοθεσία που συνομολόγησαν με την τωρινή και την προηγούμενη κυβέρνηση. Οπως με την ίδια εχθρότητα αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενο, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Μέχρι να τους καθίσουν οι εργάτες στο «σκαμνί». Οχι σ' αυτό της Δικαιοσύνης, που κάνει τα στραβά μάτια για τον πραγματικό ένοχο. Αλλά σ' εκείνο το «σκαμνί», όπου δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό στην πολιτική που αντιμετωπίζει τον εργάτη σαν αναλώσιμο υλικό, «κουρδισμένο» να παράγει υπεραξία, έστω κι αν χρειαστεί να χάσει το φως από το ένα μάτι του...


Περ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο εργατικό «ατύχημα» σε υπηρεσία Καθαριότητας δήμου (2018-06-28 00:00:00.0)
Ενα ακόμα εργατικό ατύχημα σε υπηρεσία καθαριότητας (2018-05-16 00:00:00.0)
Νέα πρόβα εμπλοκής ιδιωτών στην καθαριότητα (2011-11-01 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές εξελίξεις και στη Θεσσαλονίκη (2010-12-28 00:00:00.0)
Εληξε η κατάσταση... έκτακτης ανάγκης (1997-08-21 00:00:00.0)
Συγκέντρωση εργαζομένων σήμερα (1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ