Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Χέρι βοήθειας στα δουλεμπορικά σχέδια της κυβέρνησης

Επανέφερε χτες την επαίσχυντη πρόταση Ανωμερίτη για την ίδρυση Οργανισμού Απασχόλησης Ελλήνων Ναυτικών

Πρόταση νόμου για τη δημιουργία Οργανισμού Απασχόλησης Ελλήνων Ναυτικών (ΟΑΕΝ) κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επαίσχυντο κείμενο που είχε συντάξει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης τον Ιούνη του 2003 και είχε παρουσιάσει ως νομοσχέδιο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Η χτεσινή πρόταση νόμου προβλέπει την κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), με συνέπεια την κατάργηση της ίδιας της Διεθνούς Σύμβασης 9, που αποτελεί τη βάση της σύστασης του ΓΕΝΕ και προστατεύει τους ναυτεργάτες από το δουλεμπόριο. Επίσης προβλέπει την κατάργηση και του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ), ενώ τα αποθεματικά του, δηλαδή τον ιδρώτα και το αίμα των ναυτεργατών, θέλει να τα διαχειρίζονται οι εφοπλιστές και οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι θα διαφεντεύουν τον ΟΑΕΝ!

Η κατάπτυστη πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ έρχεται να διευκολύνει το «έργο» της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αυτή την περίοδο προωθεί τη δημιουργία του «Ινστιτούτου Ναυτικής Κατάρτισης» που θα αποτελεί Ανώνυμη Εταιρεία (ΙΝΚΑΕ). Με το Ινστιτούτο ανατρέπεται επίσης η Διεθνής Σύμβαση 9, που απαγορεύει έμμεσα ή άμεσα να παρεμβαίνει ιδιώτης με σκοπό το κέρδος για την εύρεση εργασίας σε ναυτεργάτες. Επίσης δίνει την ευκαιρία σε ιδιώτες να ιδρύουν, να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, να συγκροτούν δίκτυα συνεργασίας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και να εκδίδουν «κουρελόχαρτα» ως ναυτικά πιστοποιητικά, καταστρατηγώντας έτσι και άλλες διεθνείς συμβάσεις, την εθνική νομοθεσία και τα συγκροτημένα δικαιώματα των ναυτεργατών και νομιμοποιώντας και διευρύνοντας το ντόπιο και διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα.

Την ακόμα πιο ενεργό συμμετοχή της σ' αυτήν την έφοδο κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - εφοπλιστών σε βάρος των εργατών της θάλασσας δηλώνει ξεδιάντροπα και η νόθα πλειοψηφία ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΑΠ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία αποφάσισε να ορίσει αντιπρόσωπο για το Ινστιτούτο Ναυτικής Κατάρτισης, δηλαδή συνδικαλιστή που θα συμμετέχει σε Ανώνυμη Εταιρεία! Η απόφαση καταγγέλθηκε με τον πιο έντονο τρόπο από τα ταξικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, από τα οποία διαμηνύθηκε, μέσω των εκπροσώπων τους στην Εκτελεστική της ΠΝΟ, ότι η μάχη για την αγωνιστική συσπείρωση των ναυτεργατών και το συντονισμό τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής και των βαστάζων της θα ενταθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχημα για τη νομιμοποίηση των δουλεμπόρων (2006-08-29 00:00:00.0)
Πετάνε έξω τους ναυτεργάτες (2003-09-04 00:00:00.0)
«Βροχή» υπερπρονομίων στους εφοπλιστές (2003-06-19 00:00:00.0)
Παραχωρείται στους εφοπλιστές μαζί με 6 δισ. (2003-06-03 00:00:00.0)
ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καλούν στην απεργία (1998-01-10 00:00:00.0)
Πρόσω ολοταχώς στην απεργία! (1997-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ