Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Παραχωρείται στους εφοπλιστές μαζί με 6 δισ.

Πρώτο βήμα για την απόλυτη νομιμοποίηση του δουλεμπορίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατών. Χτες ο υπουργός των εφοπλιστών, Γ. Ανωμερίτης, έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου το οποίο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους δουλέμπορους ναυτιλιακούς πράκτορες και δίνει ισχυρό πλήγμα στις κοινωνικο-ασφαλιστικές κατακτήσεις και δικαιώματα του ναυτεργατικού κλάδου.

Το προσχέδιο νόμου έχει τίτλο «Οργανισμός Απασχόλησης Ελλήνων Ναυτικών» (ΟΑΕΝ), ο υπουργός δε χαρακτήρισε τον φορέα ως «ναυτιλιακό ΟΑΕΔ». Προβλέπει την κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με συνέπεια την κατάργηση της ίδιας της Διεθνούς Σύμβασης 9, που αποτελεί τη βάση της σύστασης του ΓΕΝΕ και προστατεύει τους ναυτεργάτες από το δουλεμπόριο. Στο ίδιο προσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) και τα αποθεματικά του, δηλαδή ο ιδρώτας και το αίμα των ναυτεργατών, ύψους άνω των 6 δισ. δραχμών, θα τα διαχειρίζονται οι εφοπλιστές και οι ...κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι θα διαφεντεύουν τον καινούριο Οργανισμό! Ταυτόχρονα με την, ουσιαστικά, ληστεία των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ, προδιαγράφεται και η κατάργηση του Οίκου Ναύτου.

Ποιοι ακριβώς είναι οι σκοποί του ΟΑΕΝ γίνεται φανερό από τη διοίκησή του. Θα διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Θα αποτελείται από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο οποίος θα ορίζεται από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, και δύο αντιπροέδρους, που θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου (δηλαδή, οι εφοπλιστές) και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (δηλαδή, ο εγκάθετος των εφοπλιστών και της κυβέρνησης)! Θα μετέχουν επίσης άλλος ένας εκπρόσωπος του ΥΕΝ και ένας εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ. Το συμβούλιο θα έχει τετραετή θητεία.

Το προσωπικό του Οργανισμού θα είναι το παρόν προσωπικό του ΓΕΝΕ, οι υπάλληλοι της Εστίας Ναυτικών και του ΕΛΟΕΝ, ενώ στις θέσεις προϊσταμένων «μπορούν να τοποθετούνται - όπως αναφέρεται - αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος».

Ο ΟΑΕΝ θα μεσολαβεί για την εξεύρεση εργασίας των ναυτικών, ενώ, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 8, «κατά την εύρεση ναυτικής εργασίας, ο μεν ναυτικός έχει το δικαίωμα της επιλογής του πλοίου, ο δε πλοιοκτήτης, εφοπλιστής ή πλοίαρχος το δικαίωμα επιλογής του πληρώματος»... Βέβαια, στο ίδιο άρθρο και στο άρθρο 9 αναφέρεται ότι η διαμεσολάβηση για την εξεύρεση ναυτικής εργασίας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εμπορίου, όμως από τη στιγμή που η Διεθνής Σύμβαση 9 θα πάψει να ισχύει αυτόματα και αυτή η φράση είναι στον αέρα.

Ακόμα ο Οργανισμός, παίρνοντας αρμοδιότητες του Οίκου Ναύτου, θα είναι αυτός που θα δίνει τα μηνιαία επιδόματα ανεργίας, τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις λόγω γιορτών και άλλα. Μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος, ΓΕΝΕ και ΕΛΟΕΝ καταργούνται και τα αποθεματικά τους περιέρχονται στον Οργανισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος σύνδεσμος των εφοπλιστών - «λαγός» για το χτύπημα των ναυτεργατών (2023-12-19 00:00:00.0)
Μεθαύριο ξεκινούν 48ωρες απεργίες (2012-03-17 00:00:00.0)
Χέρι βοήθειας στα δουλεμπορικά σχέδια της κυβέρνησης (2006-11-03 00:00:00.0)
Πετάνε έξω τους ναυτεργάτες (2003-09-04 00:00:00.0)
«Βροχή» υπερπρονομίων στους εφοπλιστές (2003-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ