Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργιακή απάντηση στα μέτρα - "φωτιά"

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 4 Αυγούστου αποφάσισε χτες η ΕΕ της ΠΝΟ, με προοπτική κλιμάκωσης, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τα μέτρα που οδηγούν στον αφελληνισμό της ναυτιλίας, στη μαζική ανεργία και στη διάλυση του ΝΑΤ

Πλώρη για απεργιακές κινητοποιήσεις παγκοσμίου κλίμακας, βάζει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κάτω από την πίεση του αγώνα των ναυτεργατών, απαιτώντας να ανακληθούν τα κυβερνητικά μέτρα που προβλέπουν τον μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από την ποντοπόρο ναυτιλία, απαλλάσσουν από ασφαλιστικές εισφορές τους εφοπλιστές και ξεθεμελιώνουν το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Ειδικότερα η ΕΕ της ΠΝΟ κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών - άνεργοι στην πλειοψηφία τους - που είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωί τα γραφεία της, αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιούνη, με 48ωρη απεργία στα ποντοπόρα πλοία που θα αρχίσει στις 4 Αυγούστου.Η πρόταση για κήρυξη απεργίας κατατέθηκε από ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και τελικά έγινε αποδεκτή με 6 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 3 λευκά.

Αποφασίστηκε ακόμα ότι αν μέχρι την έναρξη της απεργίας δεν έχουν ανακληθεί τα μέτρα από την κυβέρνηση, στη διάρκεια της απεργίας θα συνεδριάσει ξανά η Εκτελεστική προκειμένου να αποφασίσει την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με κήρυξη απεργίας και στις άλλες κατηγορίες πλοίων.Στο μεταξύ - σύμφωνα με τις αποφάσεις της Εκτελεστικής - θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα πλοία, από τα οποία θα ακινητοποιούνται όσα παραβιάζουν τις οργανικές συνθέσεις.Η ακινητοποίηση των πλοίων από συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες θα ξεκινήσει από σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά. Ταυτόχρονα με περιοδείες και ενημέρωση των ναυτεργατών αρχίζει από σήμερα και η προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας. Να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες δε διεκδικούν μόνο την ανάκληση των εξοντωτικών γι' αυτούς μέτρων, αλλά και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για την προστασία της απασχόλησης, την απορρόφηση των ανέργων, την πάταξη της μεσιτείας, τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου επισήμανε σχετικά: "Η απόφαση της ΕΕ, αν και με κάποια καθυστέρηση, διέψευσε τις προσδοκίες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ότι η ΠΝΟ θα συναινέσει στα σφαγιαστικά μέτρα και δε θα εισακούσει τους "θερμοκέφαλους", όπως χαρακτήρισε αυτούς που αγωνίζονται για να παραμείνουν στα πλοία. Η ΠΝΟ κάτω από την αγωνιστική πίεση των ναυτεργατών, καταδικάζει τα μέτρα της κυβέρνησης. Δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε με αμείωτη ένταση στον έλεγχο των πλοίων για να μπλοκάρουμε την εφοπλιστική ασυδοσία που καλύπτεται από το υπουργείο. Θα χτυπήσουμε το δουλεμπόριο και προειδοποιούμε ότι αν δεν ανακληθούν τα μέτρα και η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών, ο απεργιακός αγώνας που αποφασίστηκε θα κλιμακωθεί".

"Μέτρα, που εκφράζουν εκ πρώτης όψεως, βούληση προς την κατεύθυνση της ενισχύσεως της ανταγωνιστικότητας", χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών,αλλά ζητά κι άλλα, σημειώνοντας με... νόημα ότι "η διαρροή από το εθνικό νηολόγιο έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο"..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ