Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΟΛΣΟΪ ΜΟΣΧΑΣ
"Γκρεμίζουν" το "ναό" του Χορού

"Κώδων κινδύνου" από τον διευθυντή του, Β. Βασίλιεφ

ΜΟΣΧΑ.-

Το θέατρο "Μπολσόι" της Μόσχας, φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο ως ναός υψηλής τέχνης, μετά την ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, συντηρείται όπως - όπως και τίποτε δεν αποκλείει το οριστικό του κλείσιμο λόγω έλλειψης πόρων,προειδοποίησε πρόσφατα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βλαντίμιρ Βασίλιεφ.

"Από πού θα μπορέσουμε να βρούμε χρήματα; Αν δεν τα καταφέρουμε, το θέμα του κλεισίματος του θεάτρου θα επανέλθει. Τώρα απλώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελπίζουμε για έναρξη των παραστάσεών μας στην επόμενη σεζόν",δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βασίλιεφ, με τη λήξη των φετινών παραστάσεων. "Δεν μπορώ να αποκλείσω το δυσάρεστο γεγονός, κάποια στιγμή, τμήμα του εξώστη του θεάτρου να καταρρεύσει",πρόσθεσε ο ίδιος, οι επισημάνσεις του οποίου δεν είναι νέες. Επανειλημμένα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του θεάτρου,που προς το παρόν συντηρείται από δωρεές ιδιωτών.

Η ρωσική κυβέρνηση και ο Δήμος της Μόσχας, με την οικονομική υποστήριξη και δωρητών, αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτό το θέατρο, που είναι πόλος έλξης τουριστών έως τα μέσα του Ιούλη. Παρά τις υποσχέσεις του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και του δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ ότι το πανέμορφο κτίσμα του 19ου αιώνα, με τις πάνω από χίλιες θέσεις, "θα" ανακαινιστεί, μέχρι τώρα τίποτε δεν έχει γίνει και δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, πάντως, παραδέχτηκε ότι ορισμένες νέες παραγωγές του "Μπολσόι", οι περισσότερες από τις οποίες ήταν διασκευές μεγάλων έργων της ρωσικής λογοτεχνίας, δεν ήταν οι "πρέπουσες" για τη φήμη του θεάτρου, αποδίδοντας την αιτία αυτής της μη πρέπουσας ποιότητας στην έλλειψη χρημάτων.Και για παράδειγμα ανέφερε ότι η κυβερνητική επιδότηση των 12.000.000 ρουβλίων το χρόνο, φτάνει μόνο για να πληρωθούν οι μισθοί των καλλιτεχνών. "Δεν έχουμε χρήματα για νέες παραστάσεις",δήλωσε κατηγορηματικά ο Βασίλιεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ