Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υστατο "χαίρε" στον Δ. Καλαμάρα

Κηδεύτηκε χτες από το νεκροταφείο Ν. Ερυθραίας

Μέσα σε ατμόσφαιρα που βάρυνε η ανυπόκριτη συγκίνηση και οδύνη, κηδεύτηκε χτες από το νεκροταφείο Ν. Ερυθραίας, ο διακεκριμένος γλύπτης Δημήτρης Καλαμάρας.Το μέγεθος και η σεμνότητα της μορφής του έμειναν πια βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όσων τον αγάπησαν και όσων διδάχτηκαν από τη "στάση ζωής" του αξέχαστου καλλιτέχνη. Του καλλιτέχνη και ανθρώπου που οραματιζόταν έναν καλύτερο κόσμο. Του γλύπτη, που με μεγαλοσύνη και ειλικρίνεια "αιχμαλώτιζε την κίνηση της ζωής", δίνοντας πνοή στο σκληρό και άψυχο υλικό της τέχνης του.

Από τις 6μμ το προαύλιο και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά άρχισε να δέχεται τα "βαριά" βήματα των αγαπημένων του. Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, αλλά και μερικοί από τους αγαπημένους του μαθητές, ο Αγγελος,η Ασπασία,ο Τάκης,η Αγγελική,η Ελισάβετ,η Ζωή (...) βρέθηκαν για να τον αποχαιρετήσουν. Η νεκρώσιμη ακολουθία - που ξεκίνησε στις 6.30μμ - ψάλθηκε στον Αγ. Δημήτριο. Η σορός του Δ. Καλαμάρα μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νεκροταφείο Ν. Ερυθραίας, όπου και ετάφη.

Αποχαιρετώντας τον, ο πρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ΦλώριναςΘ. Μηλώσης,σημείωσε: "Κράτησες τη ζωή και το έργο σου πάνω στο μέτρο, με παραδειγματική αξιοπρέπεια", ενώ εκ μέρους των μαθητών του, η πρόεδρος της Ενωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών ΜαθημάτωνΖ. Χατζή ανέφερε: "Πάντα ήταν και είναι για μας σημείο αναφοράς. Ανθρωπος μαχητικός, αγωνιζόταν για τις ιδέες του". Τέλος, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών ΕλλάδαςΕύα Μελά σημείωσε ότι "πρότυπο θα παραμείνει για όλους μας, η στάση ζωής του Δ. Καλαμάρα" και το έργο του "παρακαταθήκη για τους νεότερους".

Στην κηδεία παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Μήτσος Κωστόπουλος,ενώ στεφάνια έστειλαν η ΚΕ του ΚΚΕ,η Αχτιδική Επιτροπή Διανοούμενων Καλλιτεχνών του ΚΚΕ,ο υπουργός Πολιτισμού,το ΕΕΤΕ,η ΑΣΚΤ,η Εθνική Πινακοθήκη κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ