Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΣΙΝΚΙ 1983
Καλή η αρχή

Ομορφη ατμόσφαιρα και εμφάνιση αστέρων που θα έγραφαν μεγάλη ιστορία (Λιούις, Μπούμπκα, Ντρέσλερ) σημάδεψαν την πρεμιέρα του θεσμού

Στη Φινλανδία και το Ελσίνκι το 1983 έγινε η επίσημη πρώτη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, με τον κόσμο να γεμίζει το στάδιο της πόλης. Ετσι δικαιώθηκε απόλυτα η ΙΑΑΦ που διάλεξε τη Φινλανδία να φιλοξενήσει την πρώτη διοργάνωση, αφού για πολλούς η χώρα της Σκανδιναβίας θεωρείται από πολλούς η κατεξοχήν χώρα του Στίβου.

"Καλημέρα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα" λοιπόν και η γέννηση ενός θεσμού είναι πλέον γεγονός.

Στον αγωνιστικό τομέα τα γεγονότα που σημάδεψαν το Παγκόσμιο του Ελσίνκι πολλά και σημαντικά. Η εντυπωσιακή εμφάνιση στους δρόμους ταχύτητας και τα άλματα του νεαρού τότε Καρλ Λιούις, που κατέκτησε τρία χρυσά δείχνοντας τα πρώτα σημάδια μια λαμπρής καριέρας που θα ακολουθούσε. Στα 100μ πρώτευσε με χαρακτηριστική άνεση και χρόνο 10.07 αφήνοντας δεύτερο τον Κάλβιν Σμιθ με (10.21). Στο μήκος πρώτευσε με άλμα στα 8μ.67μ αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Σοβιετικό Ρόμπερτ Εμιγιάν (8,53) ενώ στα 4Χ100 μαζί με τους Εμιτ Κινγκ, Ουίλι Γκάουλτ, Κάλβιν Σμιθ, χάρισαν το χρυσό στην ομάδα των ΗΠΑ με χρόνο 37.87 καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

Από το Ελσίνκι το 1983 ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα ενός 22χρονου τότε επικοντιστή από τη Σοβιετική Ενωση του Σεργκέι Μπούμπκα. Στο Ελσίνκι εκτοξεύτηκε στα 5.85 κερδίζοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο από τα πολλά που θα ακολουθούσαν. Ο Ουκρανός - πλέον - επικοντιστής είναι ο μοναδικός αθλητής που έχει κερδίσει τον τίτλο σε όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Και η Ελλάδα όμως δεν έμεινε έξω από το χορό των επιτυχιών. Η Αννα Βερούλη στον ακοντισμό κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με βολή στα 65.72. Αυτό ήταν και το μοναδικό μετάλλιο, μέχρις στιγμής, για τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Στα αξιοσημείωτα του Ελσίνκι και η εμφάνιση του Ιταλού Αλμπέρτο Κόβα, ενός αθλητή που έφερε "επανάσταση" στους δρόμους των μεγάλων αποστάσεων. Αργός και υπομονετικός στην αρχή και γρήγορος στο τέλος ο Κόβα κατάφερε να κερδίσει τα 5000μ με χρόνο 28.01.04 αφήνοντας πίσω τους Ανατολικογερμανούς Σιλντάουερ και Κουντζ.

Στις γυναίκες ονόματα όπως της Μαρίτα Κοχ της Μάρλις Γκερ και της Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα μιλάνε λίγο πολύ μόνα τους.

Η Κοχ μπορεί να έχασε την πρωτιά στα 100μ από τη συμπατριώτισσα Μάρλις Γκερ, αλλά πήρε τη ρεβάνς στα 200μ όταν κέρδισε το χρυσό με χρόνο 22.13 αφήνοντας δεύτερη την Τζαμαϊκανή Μέρλιν Οτέι με 22.19.

Η Τσεχοσλοβάκα Κρατοσβίλοβα μιμήθηκε το κατόρθωμα του Κουβανού Αλμπέρτο Χουανταρένα στην Ολυμπιάδα του Μόντρεαλ, αφού πρώτευσε στα 400μ με 47.99 και στα 800μ με 1.54.68. Μια από τα ίδια ισχύουν και για την Αμερικανίδα Μέρι Ντέκερ όπου κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια στα 1.500μ (4.00.90) και στα 3.000μ (8.34.62). Στο μήκος η μόλις 19 χρονών τότε Χάικε Ντρέσλερ κατάφερε να κερδίσει το χρυσό με 7.27.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ