Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Μικρή ιστορία, μεγάλες συγκινήσεις

Σε είκοσι πέντε μέρες από σήμερα η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού. Στις αρχές Αυγούστου όλα τα μεγάλα αστέρια του κλασικού αθλητισμού θα συναντηθούν στη χώρα μας, όπου θα διεξαχθεί το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Μια διοργάνωση που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη σε τάξη στο χώρο του στίβου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι η μεγαλύτερη που έχει αναλάβει η χώρα μας στον 20ό αιώνα.

Ο "Ρ" από σήμερα ξεκινά μια σειρά αφιερωμάτων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Στο σημερινό αφιέρωμά μας θα κάνουμε μια αναδρομή στη γέννηση του θεσμού, καθώς και στα τρία πρώτα πρωταθλήματα, του Ελσίνκι, της Ρώμης και του Τόκιο.

Ηταν η αυγή της δεκαετίας του '80 όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου αποφάσισε να δημιουργήσει μια διοργάνωση επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων που εκτός των άλλων θα έφερνε και κάμποσα εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Ομοσπονδίας.

Από την πρώτη στιγμή της γέννησής του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν αποτέλεσε απλώς ένα αθλητικό ραντεβού. Εγινε μια μεγάλη γιορτή, όπου συγκεντρώνονταν τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου μονοπωλώντας το ενδιαφέρον όλου του κόσμου τις ημέρες των αγώνων.

Μέχρι το 1991 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανωνόταν κάθε τέσσερα χρόνια, την προηγούμενη από την Ολυμπιακή χρονιά. Η επιτυχία του θεσμού οδήγησε την ΙΑΑΦ στην απόφαση για τη διεξαγωγή του κάθε δύο χρόνια. Ετσι μετά το Τόκιο '91 ήρθε η Στουτγκάρδη '93, μετά το Γκέτεμποργκ '95 και σε λίγες μέρες η Αθήνα '97.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ