Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Απαραίτητος ο κοινωνικός έλεγχος

Παρέμβαση του Στ. Παναγιώτου, βουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

Το θέμα του κοινωνικού ελέγχου είναι το κύριο, όσον αφορά τη λειτουργία βιομηχανικών επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου στη συζήτηση των επιμέρους άρθρων του νομοσχεδίου του υπ. Ανάπτυξης σχετικά με τις άδειες εγκατάστασης βιομηχανιών στη συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος της Βουλής. Χτες συζητήθηκαν τα άρθρα που αφορούσαν τις διαδικασίες εγκατάστασης μιας επιχείρησης, ενώ σήμερα και αύριο θα συζητηθούν οι υπουργικές τροπολογίες, που αφορούν τη ΔΕΗ και την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου.

Σχολιάζοντας άρθρο του νομοσχεδίου, που ανέφερε τη δυνατότητα προσφυγής σε περίπτωση ρύπανσης του περιβάλλοντος από μια επιχείρηση, σε όσους έχουν έννομο συμφέρον, ο Στ. Παναγιώτου, χαρακτήρισε αόριστη τη διάταξη, τονίζοντας πως "δε γίνεται καμία αναφορά στον κοινωνικό έλεγχο". "Κατά την άποψή μας", σημείωσε, "το έννομο συμφέρον θα πρέπει να είναι πολύ πιο συγκεκριμένο. Ετσι ο κάθε φορέας και ο κάθε πολίτης να έχει δικαίωμα προσφυγής σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία μιας επιχείρησης δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και γενικά στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερη σημασία έχει ποιος είναι εκείνος που θα κρίνει την προσφυγή. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τοπικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς π.χ. το Εργατικό Κέντρο, το Εμπορικό Επιμελητήριο, καθώς επίσης τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ".

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, στις παρεμβάσεις που έγιναν, επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο απλουστεύει τις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας σε μια επιχείρηση χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ