Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κάθισαν στο τραπέζι

Κάτω από την "ομπρέλα" του ΟΗΕ, την οποία όμως κρατά ο Ρ. Χόλμπρουκ, Κληρίδης και Ντενκτάς ξεκίνησαν χτες έναν ακόμη γύρο συνομιλιών στη Ν. Υόρκη

Από το Νοέμβρη του 1974 και την ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, υιοθέτηση του ψηφίσματος 3212 για το Κυπριακό, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μέχρι χτες που ξεκίνησε ένας ακόμη γύρος συνομιλιών κορυφής μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει.

Το ψήφισμα 3212, που υιοθετήθηκε από τη 29η Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ το 1974, ανέφερε πως η λύση στο Κυπριακό θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, το σεβασμό της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας και του αδέσμευτου της χώρας, καθώς και τον τερματισμό της ξένης ανάμειξης.

Από χτες, σε ένα προάστιο μια ώρα μακριά από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς κάθονται σε ένα τραπέζι συνομιλιών κάτω από την "ομπρέλα" του ΟΗΕ. Μια "ομπρέλα" όμως, που όπως όλοι γνωρίζουν την κρατά ο "πολύς" Ρ. Χόλμπρουκ, ο νέος "μάγος" της αμερικανικής διπλωματίας, ο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της ιμπεριαλιστικής ανάμειξης...

Οι συνομιλίες, λοιπόν, ξεκίνησαν χτες με μια ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, ο οποίος επισήμανε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την επίλυση του Κυπριακού. Την ανάγκη αυτή, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αποδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας και κάλεσε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Από την πλευρά του ο Γλ. Κληρίδης σκιαγράφησε τη διαπραγματευτική πορεία που θα ακολουθήσει, προβάλλοντας το "αίτημα" για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, γεγονός που όπως είπε, θα ματαιώσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων ή οποιουδήποτε άλλου όπλου.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν χτες θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος των συνομιλιών, καθώς η Κύπρος εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Μετά τις εκλογές στην Κύπρο, την ερχόμενη Ανοιξη, αναμένεται η δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα υπό την καθοδήγηση του Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος θα "αξιοποιήσει" τα όποια αποτελέσματα των σημερινών συνομιλιών και θα πιέσει ασφυκτικά για τη "διευθέτηση" της ενοχλητικής πια, για τα αμερικανικά συμφέροντα, υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ