Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Νόμιμοι οι ... ιδιωτικοί στρατοί
  • Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή χτες το νομοσχέδιο για τη λειτουργία τους
  • Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Ανεξέλεγκτος κατασταλτικός μηχανισμός. Αυτός και μόνο ο χαρακτηρισμός μπορεί να αποδοθεί στις γνωστές ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης και ασφάλειας (σεκιούριτι), με βάση το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους που εισηγήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, και υπερψήφισε και η Νέα Δημοκρατία. Οπως έγινε φανερό από τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή, όχι μόνο δεν ελέγχεται η δράση τους, αλλά ούτε καν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς!

Υποστηρίζοντας το νομοθέτημα που εισηγείται το υπουργείο του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι έρχεται κατ' αρχήν να βάλει τάξη στο χώρο, αφού ήδη λειτουργούν τέτοιου είδους εταιρίες, καθώς και για να καλύψει την ανάγκη ιδιωτών και επιχειρήσεων να παρέχουν στον εαυτό τους περισσότερη ασφάλεια, κάτι που δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει η Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, από την πλευρά των κυβερνητικών εισηγητών σημειώθηκε ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται συνεχώς. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκαν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι οι εταιρίες αυτές πρέπει να λειτουργήσουν στο περιβάλλον της ελεύθερης αγοράς. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εισηγητή της ΝΔ, Α. Φούσα πως "συμφωνούμε κατ' αρχήν με το νομοσχέδιο, διότι πρέπει να μπει μια τάξη. Εχουμε βέβαια επιμέρους επιφυλάξεις".

Οσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων αυτών, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι είναι στις προθέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να γνωρίζει πλήρως όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις εταιρίες αυτές, στο βαθμό όμως που το επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρίες και το μετοχικό τους κεφάλαιο.

ΚΚΕ: "Εναντιώνεται στις δημοκρατικές ελευθερίες"Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο νομοσχέδιο, αφού "στρέφεται εναντίον των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων του λαού μας", εφόσον η δράση των εταιριών φύλαξης θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.

Εστιάζοντας την κριτική του σε ορισμένα σημεία, τόνισε τα εξής:

  • Δεν τίθεται θέμα προστασίας του πολίτη, αφού ή Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε αναλογία πολιτών / αστυνομικών οργάνων. Αντίθετα, κατοχυρώνεται νομοθετικά μια μορφή τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, ένας κατασταλτικός μηχανισμός που θα έχει ως στόχο το λαϊκό κίνημα.
  • Λύση στα όποια προβλήματα ασφάλειας δεν αποτελεί η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές αστυνομίες, αλλά ο αναπροσανατολισμός των υπηρεσιών ασφαλείας, που σήμερα χρησιμοποιούνται στην καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων. Πρότεινε συγκεκριμένα την κατάργηση των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ.
  • Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δίνονται δυνατότητες στις εταιρίες φύλαξης (οπλοφορία, σωματική έρευνα, συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ), που θα οδηγήσουν στην καταπάτηση των ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη.Ο ΣΥΝ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί για το θέμα στο αρμόδιο Θερινό Τμήμα της Βουλής, ενώ το ΔΗΚΚΙ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ