Κυριακή 13 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Ο Πρόεδρος Αλεμάν στο μάτι του κυκλώνα

Η Νικαράγουα συγκλονίστηκε, πρόσφατα, από διαδοχικά κύματα διαμαρτυρίας. Οι Σαντινίστας, που τον Απρίλη είχαν παραλύσει για μία βδομάδα τη χώρα, κάλεσαν και πάλι, τις τελευταίες μέρες του Ιούνη, το λαό της Νικαράγουα, να βγει στους δρόμους για να διατρανώσει την αντίθεσή του σε ένα νέο νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις

Ο Πρόεδρος Αλεμάν, στην προσπάθειά του να σταματήσει ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας του λαού της Νικαράγουα, προχώρησε με μία κίνηση "καλής θέλησης": Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα σημαντικότερα συνδικάτα, την εκκλησία και άλλες οργανώσεις σε μία όπως την αποκάλεσε "εθνική συζήτηση" που ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου. Ομως, η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη δύναμη της αντιπολίτευσης, το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN) δε συμμετέχει σε αυτήν τη συζήτηση, γιατί όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του FSLN Ντανιέλ Ορτέγκα, οι Σαντινίστας δεν είναι διατεθειμένοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με μία "δικτατορική κυβέρνηση" για "ένα πολιτικό προπαγανδιστικό σόου".

Ωστόσο, η προβλεπόμενη αποτυχία του "εθνικού διαλόγου" οφείλεται αποκλειστικά στους, μέχρι τώρα, χειρισμούς της νέας συντηρητικής κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος Ενρίκε Μπολάος είχε δηλώσει, ακόμα πριν την έναρξη των συζητήσεων, ότι το αποτέλεσμα του "εθνικού διαλόγου θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα". Η όλη παράσταση, λοιπόν, εξυπηρετεί μόνο "στο να ακούσουμε διάφορες απόψεις". Οσο για τον Ορτέγκα, ο Μπολάος έτσι και αλλιώς δε θέλει να τον ακούσει, μια και τον θεωρεί "τρελό" και "οι Σαντινίστας το μόνο που ζητούν είναι οι φασαρίες".

Οι Σαντινίστας, όμως, δεν ενοχλούνται τόσο από τέτοιου είδους φραστικές επιθέσεις, όσο από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αλεμάν. Ο Πρόεδρος Αλεμάν, που στην προεκλογική εκστρατεία του είχε υποσχεθεί στους πάνω από 60% άνεργους Νικαραγουανούς 100.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως, ανακοίνωσε, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του στα μέσα Γενάρη του τρέχοντος, την απόλυση 10.000 δημοσίων υπαλλήλων. Για την 1η Ιουλίου εξήγγειλε το πρώτο κύμα απολύσεων 3.000 υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού έχουν αυξηθεί αισθητά.

Ομως, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Αλεμάν ήταν και είναι η ακύρωση της αγροτικής μεταρρύθμισης της δεκαετίας του '80, που αφορά περιουσίες μεγαλογαιοκτημόνων, οι οποίες με τη νίκη της επανάστασης των Σαντινίστας το 1979, αφού προηγουμένως απαλλοτριώθηκαν, εν συνεχεία μοιράστηκαν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικροκαλλιεργητές. Ο Αλεμάν, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αποφάσισε να επιστρέψει στα παλιά αφεντικά τις περιουσίες τους ή τουλάχιστον να τους δοθεί το αντίτιμο αυτών με σημερινές τιμές αγοράς. Στις 10 του Γενάρη συναντήθηκε ο Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα των Σαντινίστας Ορτέγκα για να συζητήσουν το θέμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση Αλεμάν προχώρησε στις αρχές του Μάρτη στις πρώτες βίαιες εκκενώσεις με τη βοήθεια της αστυνομίας, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας 20χρονος αγρότης. Το FSLN αντέδρασε άμεσα με ένα πανεθνικό κύμα διαμαρτυρίας. Την τρίτη βδομάδα του Απρίλη, οδοφράγματα και διαδηλώσεις παρέλυσαν, για πέντε μέρες, το επαρχιακό μεταφορικό δίκτυο.

Ο Αλεμάν απάντησε με έναν ειδικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι συμμετέχοντες σε παρόμοιες διαδηλώσεις θα προφυλακίζονται, μελλοντικά, χωρίς προηγουμένως να περνούν από δίκη. Αυτός ο νόμος, όπως τόνισε ο Ντανιέλ Ορτέγκα, είναι αντισυνταγματικός και θυμίζει "τον τρόπο του δικτάτορα Σομόσα". Αν μια κυβέρνηση τοποθετείται πάνω από το Σύνταγμα, θα πρέπει να υπολογίζει ότι "ο λαός θα προχωρήσει στην αντικατάστασή της".

Στο μεταξύ, προς το τέλος Ιουνίου ξέσπασαν και νέες βίαιες συγκρούσεις, που συνέπεσαν, φυσικά όχι τυχαία, με την έναρξη του "εθνικού διαλόγου" μεταξύ της αστυνομίας και των φοιτητών, που διαδήλωναν για αύξηση των δαπανών στην παιδεία στο 6% του κρατικού προϋπολογισμού. Οι φοιτητές απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να διαχωριστεί η ανατολική Μανάγκουα από τη δυτική, ενώ, λόγω των συγκρούσεων, η κίνηση στην πρωτεύουσα είχε αποκλειστεί για πάνω από δύο ώρες.

Ο Πρόεδρος Αλεμάν, αναφερόμενος τόσο στις διαδηλώσεις του Απρίλη όσο και στις πιο πρόσφατες, υποστήριξε ότι πίσω από αυτές βρίσκονται οι Σαντινίστας, που στόχο έχουν να δημιουργηθεί αστάθεια στη χώρα. Από την πλευρά τους οι Σαντινίστας δεν αποκλείουν πια να καταφύγουν στον ένοπλο αγώνα, όπως στη δεκαετία του '70, εφόσον ο Πρόεδρος Αλεμάν εμποδίσει τελικά τις διαδηλώσεις και τα οδοφράγματα. "Αν η κυβέρνηση εμποδίσει τη διαμαρτυρία του λαού στους δρόμους", τόνισε ο Ντανιέλ Ορτέγκα, "δε μένει άλλος δρόμος από την επιστροφή στον ένοπλο αγώνα".

Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ