Κυριακή 13 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
"Σοσιαλισμός ή Σκλαβιά"

Το 36ο Συνέδριο του ΚΚ Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιούνη στο Μπακού, παρ' όλες τις προσπάθειες των αζερικών αρχών να ματαιώσουν τις εργασίες του. Στο συνέδριο συμμετείχαν 497 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούσαν περίπου 60.000 κομμουνιστές της χώρας. Παραβρέθηκαν στο Συνέδριο αντιπροσωπείες του Πολιτικού Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, του Κομμουνιστικού Ενιαίου Κόμματος Αζερμπαϊτζάν, του Φιλελεύθερου και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αζερμπαϊτζάν κ.ά. Χαιρετιστήρια μηνύματα απηύθυναν στο Συνέδριο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, το ΚΚ Ουκρανίας, το ΚΚ Τατζικιστάν, το ΚΚ Λευκορωσίας, το ΚΚ Μολδαβίας και η Πανενωσιακή Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας. Για το πώς διεξήχθη το Συνέδριο, μετά την απόπειρα των αρχών να το διαλύσουν, μίλησε στο "Ρ" ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ Γεβγκένι Κόπισεφ, που μετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου.

"Πράγματι, κατά την έκτη ώρα των εργασιών στην αίθουσα ενός από τα Μέγαρα Πολιτισμού του Μπακού, όπου διεξαγόταν το Συνέδριο, εισέβαλαν εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας της συνοικίας Σαμπουτσίνσκ, ένα απόσπασμα της Αστυνομίας και συνεργάτες του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Απαίτησαν να σταματήσει το Συνέδριο, αποσύνδεσαν τα μικρόφωνα και έκοψαν το φως στην αίθουσα. Με εντολή του επικεφαλής της διοίκησης της συνοικίας Σαμπουτσίνσκ, Β. Αμπτουλάγεφ, συλλήφθηκε ο διευθυντής του Μεγάρου Πολιτισμού Σ. Γκατζίεφ. Ο πρόεδρος του ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, Ραμίζ Αχμέντοφ, κλήθηκε στην Εισαγγελία, όπου ο συνοικιακός εισαγγελέας Ζ. Γκαράλοφ τον απείλησε με σύλληψη. Τότε οι σύνεδροι πραγματοποίησαν πικετοφορία στη συνοικιακή Εισαγγελία και το αστυνομικό τμήμα και διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα στα νομοτελεστικά όργανα του Μπακού για την αυθαιρεσία προς το Συνέδριο του ΚΚ, τον πρόεδρό του και τον διευθυντή του Μεγάρου Πολιτισμού. Τελικά πέτυχαν την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Το Συνέδριο συνέχισε τις εργασίες του και την ίδια μέρα, αφού κάλυψε όλα τα θέματα τις ημερήσιας διάταξης, ολοκλήρωσε τις εργασίες του".

- Ποια ήταν τα ζητήματα που συζήτησε το Συνέδριο;

"Το Συνέδριο διεξήχθη με τα συνθήματα "Για ανεξάρτητο, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό Αζερμπαϊτζάν!", "Προλετάριοι και καταπιεσμένοι λαοί, ενωθείτε!". Την έκθεση δράσης της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με τίτλο "Σοσιαλισμός ή σκλαβιά", παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Ραμίζ Αχμέντοφ. Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Δημοκρατία ως ολίσθηση στην αποικιακή σκλαβιά, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ανάπτυξης του κόμματος μετά το συνέδριο ανασυγκρότησης το 1993 και χάραξε τα καθήκοντα των κομμουνιστών για την άμεση περίοδο. Εξετάστηκαν, επίσης, η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου, οι τροποποιήσεις του Προγράμματος και του Καταστατικού του κόμματος. Παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις της Ιδεολογικής και Οικονομικής Επιτροπής".

- Τι αντιπροσωπεύει σήμερα το ΚΚ Αζερμπαϊτζάν;

"Από το 1994 οι κομμουνιστές του Αζερμπαϊτζάν ανασυγκρότησαν τις αχτιδικές επιτροπές σε 43 από τις 65 περιοχές της Δημοκρατίας. Σε άλλες 16 επαρχίες δρουν οργανωτικές επιτροπές για την προετοιμασία των επαρχιακών συνδιασκέψεων ανασυγκρότησης. Στα περισσότερα χωριά υπάρχουν ΚΟΒ, που έχουν αριθμητική δύναμη από 5 έως 180 κομμουνιστές. Το 40% των μελών μπήκαν στο κόμμα μετά το 1994. Το ΚΚΑ θέτει ως στόχους του την αποκατάσταση στη Δημοκρατία της εξουσίας των εργαζομένων, την επιστροφή του Αζερμπαϊτζάν στο σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την αναδημιουργία πάνω σε εθελοντική βάση της ένωσης των αδελφών λαών. Το ΚΚ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Γκεϊντάρ Αλίεφ, για την αποκατάσταση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, για τη διατήρηση της διεθνικής ειρήνης στη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια στην καπιταλιστικοποίηση της χώρας, την ανεργία, την κατάργηση της δωρεάν παιδείας, της ιατρικής περίθαλψης και άλλων κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Αυτοί οι στόχοι χαίρουν της προσοχής, της συμπάθειας και της υποστήριξης των εργαζομένων της Δημοκρατίας. Μεγαλώνει το κύρος του ΚΚΑ. Αυτό δείχνει και η κοινωνική σύνθεση των αντιπροσώπων στο Συνέδριο. Μεταξύ τους ήταν 240 εργάτες και αγρότες, 12 γιατροί και 44 υποψήφιοι διδάκτορες επιστημών. Μέσο όριο ηλικίας των αντιπροσώπων τα 45 χρόνια, της κομματικής ηλικίας τα 22 χρόνια. Η κατάφωρη παραβίαση από τις αρχές του Μπακού του Συντάγματος και του νόμου για τα πολιτικά κόμματα, καθώς και η απόπειρα ματαίωσης του Συνεδρίου απέτυχαν παταγωδώς. Το Συνέδριο διεξήχθη μ' επιτυχία, εκπληρώνοντας τους στόχους του. Οι ενέργειες των αρχών συσπείρωσαν ακόμα περισσότερο τους αντιπροσώπους και όλους τους κομμουνιστές. Το Συνέδριο εξέλεξε τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος. Πρόεδρος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚΑ εκλέχτηκε ο Ραμίζ Αχμέντοφ".

Διαμαρτυρία στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

Σε σχέση με την προσπάθεια των εκτελεστικών και νομοτελεστικών οργάνων της συνοικίας Σαμπουτσίνσκ του Μπακού να ματαιώσουν το Συνέδριο του ΚΚΑ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ Ολέγκ Σένιν απηύθυνε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο Γκεϊντάρ Αλίεφ, στην οποία αναφέρεται: "Θεωρούμε ότι οι συνοικιακές αρχές του Μπακού παραβίασαν κατάφωρα το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το νόμο για τα πολιτικά κόμματα και τις οδηγίες σας προς τα όργανα της τάξης για το απαράδεκτο της ανάμειξης στη δράση των πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν στο πλαίσιο της νομοθεσίας, ασυμβίβαστη με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ως δημοκρατικού κράτους δικαίου... Κατά τη γνώμη μας, η ρύθμιση εποικοδομητικών και πρακτικών επαφών ανάμεσα στην ηγεσία της Δημοκρατίας και το ΚΚΑ θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Δημοκρατία και στον πληρέστερο υπολογισμό στη δραστηριότητα της κυβέρνησης των ενδιαφερόντων και των αναγκών του εργαζόμενου λαού". Ο Σένιν εκφράζει την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα να ζητηθούν ευθύνες από τα άτομα που επιχείρησαν να ματαιώσουν το Συνέδριο του ΚΚΑ.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ