Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΦΑΡΜΑΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αυτός είναι ο "εκσυγχρονιστικός" όρος πίσω από τον οποίο προωθούνται οι νεοφιλελεύθερες επιλογές στον κρίσιμο τομέα των φαρμάκων. Ουσιαστικά ο παραπάνω όρος υποδηλώνει την υποταγή της πολιτικής για τα φάρμακα στους νόμους της αγοράς, περιφρονώντας προκλητικά τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή είναι η γραμμή πλεύσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω και του τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Τι σημαίνουν όμως τα κυβερνητικά μέτρα για το φάρμακο; Ποιος κερδίζει από την υπάρχουσα κατάσταση; Τι έπρεπε να γίνει και τι έγινε; Τι προτείνουν οι εργαζόμενοι; Στα βασικά αυτά ερωτήματα απαντά η έρευνα που παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ" (Σελίδες 12-14, 27).

ΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ,τα γεγονότα δηλαδή που διαδραματίστηκαν τον Ιούλη του 1965, κάθε χρόνο, αυτό το μήνα, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Και αυτό καθόλου τυχαία. Οι εξελίξεις αυτές σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, αφού οδήγησαν στη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967, αλλά ρίχνουν και τη σκιά τους μέχρι και τις μέρες μας. Μια αναδρομή στα γεγονότα με την απόσταση του χρόνου που μας χωρίζει από εκείνη την εποχή, αναμφίβολα είναι χρήσιμη. Ιδιαίτερη αξία όμως έχει η μελέτη για το ρόλο της Αριστεράς, ο οποίος σίγουρα ήταν σημαντικός (Σελίδες 8-9).

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,παρόλο που πέρασαν 23 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του Αττίλα, παραμένει πάντα μια "ανοιχτή πληγή" για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Από τις 20 Ιούλη του 1974 που έγινε η εισβολή των Τούρκων με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, η υπόθεση του Κυπριακού "πηγαινοέρχεται" στον ΟΗΕ, αλλά η δίκαιη και βιώσιμη λύση του δεν επιτυγχάνεται για προφανείς λόγους. Το τελευταίο διάστημα όμως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προωθήσουν την επίλυσή του στο πλαίσιο της "νέας τάξης" (Σελίδα 5).

14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.Γιορτή της νιότης στο Νησί της Επανάστασης. Μετά από οχτώ χρόνια επιστρέφει στην Κούβα το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στην οποία πριν από λίγες μέρες "επέστρεψε" και το σύμβολο της Επανάστασης, ο Τσε, δίνοντας στις φετινές εκδηλώσεις κι έναν ξεχωριστό συμβολισμό (Σελίδες 20-21).

ΟΙ "ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ" είναι γνωστό ότι δεν έκαναν "ευεργεσίες", κινούμενοι από υψηλά ιδανικά και την αγάπη τους προς την πατρίδα. Ούτε βέβαια έδιναν από το υστέρημά τους. Χαρακτηριστική του ρόλου των εθνικών ευεργετών στην αναπαραγωγή του συστήματος είναι η περίπτωση του Ανδρέα Συγγρού (Σελίδα 15).

ΑΘΗΝΑ ΓΑΪΤΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΙΟΥ: Μια πρωτοπόρα στις αρχές του αιώνα. Συζήτηση με τη συγγραφέα και δικηγόρο Ιριδα Καλκάνη - Αυδή, για το βιβλίο της "Μια αντάρτισσα της Πόλης στην ταραγμένη Αθήνα" που αναφέρεται στη ζωή και το έργο της Αθηνάς Γαϊτάνου - Γιαννιού, εκπαιδευτικού, δημοσιογράφου και συγγραφέα, που συμμετείχε δυναμικά στην πνευματική ζωή της γενέτειράς της και σε συνέχεια στη σοσιαλιστική και φεμινιστική κίνηση της Αθήνας, όπου έζησε μετά το 1911 (Σελίδα 28).

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του Σουδάν περνά μέσα από τον ένοπλο αγώνα! Στη χώρα μας βρέθηκε, το μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος του Σουδάν και μέλος της ηγεσίας της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, Αλσαφιέ Σαϊντ.Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προβλήματα, τα κυριότερα τουλάχιστον, που αντιμετωπίζει ο σουδανικός λαός κάτω από το δικτατορικό καθεστώς του Αλ Μπασίρ (Σελίδες 36-37).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ