Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Μοχλός αντιαγροτικής δράσης

Στην ημερίδα των αγροτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τόσο στην αρχή όσο και στο κλείσιμο της ομιλίας του κ. Σημίτη εμπεριέχεται η ουσία και η σκοπιμότητα αυτής της αγροτικής πολιτικής σύσκεψης. Είπε λοιπόν τα εξής:

"Εσείς αποτελείτε την αιχμή του δόρατος για να πραγματοποιήσουμε την πολιτική μας στον αγροτικό τομέα,... με τη διαλεκτική σχέση που έχει το κίνημα (του ΠΑΣΟΚ) με τις κοινωνικές ομάδες, να κατευθύνουμε την πολιτική μας... Εσείς είσαστε το κύριο μέσο, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό που θέλουμε".

Ποιο είναι αυτό που θέλει η κυβέρνηση; Είναι η πολιτική της συρρίκνωσης της γεωργίας, της μεγαλύτερης φτώχειας και του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, της ενίσχυσης των λίγων μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, που θα συγκεντρώνουν τη γη, την παραγωγή, τη μεταποίηση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Αυτά απαιτούν "οι διεθνείς εξελίξεις", να σκύψουν οι εργαζόμενοι το κεφάλι στους νέους σκληρότερους όρους του κεφαλαίου για περισσότερα ληστρικά κέρδη και μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Αυτός ήταν και ο στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας, να εξοπλιστεί ο αγροτικός κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, ώστε να συμβάλει στην απορρόφηση κάθε διαμαρτυρίας, που θα αποτρέπει κάθε αγωνιστική διάθεση και κινητοποίηση, ώστε ευκολότερα να περάσει η αντιαγροτική και σκληρότατη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ξέρουν καλά, και το είπαν, ότι ισχνές είναι οι αγελάδες για την πλειοψηφία των αγροτών, όμως παχιές και γίνονται πολύ πιο παχιές για την πλουτοκρατία και το ξέρουν καλά, γιατί όλες οι καταστροφικές αποφάσεις και κανονισμοί εφαρμόζονται και με τη δική τους υπογραφή. Εξάλλου η "Ατζέντα 2000" της ΕΕ είναι σαφής και ταυτόσημη με την έννοια της καταστροφής για τη γεωργία και την αγροτιά μας.

Η κυβέρνηση, εκφράζοντας τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης με την ουσιαστική στήριξη και της ΝΔ, μεθοδευμένα παίρνει μέτρα, φοβούμενη νέους αγώνες, για να τσακίσει κάθε μορφή αντίστασης, πάλης και αγώνα. Σ' αυτή την τακτική συμβάλλει και ο ΣΥΝ, υπονομεύοντας τους αγώνες, ενώ το ΔΗΚΚΙ κρατώντας μεσοβέζικη στάση σπέρνει συγχύσεις.

Συγκεκριμένα:

- Εχει εξαπολύσει βιομηχανία δικών κατά των αγωνιστών αγροτών, προκειμένου να τους φοβίσουν και τρομοκρατήσουν για τη συμμετοχή τους σε αγροτικές κινητοποιήσεις.

Γι' αυτό έχει σημασία όλα τα σωματεία, εργατικά, υπαλληλικά, επιστημονικά και άλλα να καταδικάσουν με κάθε πρόσφορο μέσο (διαμαρτυρίες, ψηφίσματα) την ποινικοποίηση των αγώνων και να σταθούν αλληλέγγυα στους αγρότες.

- Κάνει ρουσφέτια ή εκβιασμούς, προκειμένου να συσπειρώσει η κυβέρνηση γύρω της έναν πυρήνα που θα προωθεί την αντιαγροτική της πολιτική.

- Χρησιμοποιεί τον κομματικό, αλλά και όλο τον κρατικό μηχανισμό για την υλοποίηση των αντιαγροτικών κατευθύνσεών της, σαν ανάχωμα στους νέους αγώνες που έρχονται.

Ειδικά στον τομέα των συνεταιρισμών η κατάσταση είναι προδιαγεγραμμένη. Η διάλυσή τους δεδομένη και στη θέση τους η δημιουργία των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ), που θα εξυπηρετούν μεγαλοαγρότες και εμπόρους. Αφού θα συγκεντρώνουν την παραγωγή και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Γι' αυτό είναι κοροϊδία "το κήρυγμα" ότι οι ΟΠ δε θα λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά των συνεταιρισμών.

Αυτά ονομάζει η κυβέρνηση "ριζική ανασυγκρότηση" στο όνομα της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, νέα αγροτική πολιτική, νέα στρατηγική μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει. Ο Κ. Σημίτης έκανε ταυτόχρονα και κριτική για την περιθωριοποίηση και χρεοκοπία των συνεταιρισμών, λόγω νοοτροπίας, πρακτικών αντιλήψεων κλπ., για να κρύψει τα πραγματικά αίτια που γεννούν αυτή την κατάσταση και που δεν είναι άλλη από την αντιαγροτική πολιτική τους, λες και δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τους συνεταιρισμούς σαν ρουσφετολογικό μηχανισμό για να απορροφούν όσο μπορούν τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΚΑΠ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΓΚΑTT. Λες και δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που συντηρεί την κακοδιαχείριση, ενώ είναι ένα από τα αίτια που έχουν οδηγήσει αρκετές συνεταιριστικές οργανώσεις στη χρεοκοπία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Ενώσεις με τα μεγαλύτερα χρέη είναι κάτω από τον έλεγχο της κυβερνητικής παράταξης και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση προσπαθεί επιλεκτικά να ρυθμίσει μέρος των χρεών σε ορισμένες συνεταιριστικές οργανώσεις ελεγχόμενες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι να λύσει το πρόβλημα στο σύνολό του. Δεν την ενδιαφέρει εξάλλου η επιβίωση των συνεταιρισμών, πολύ περισσότερο ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή τους.

Τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Σκανδαλίδης δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις προθέσεις τους, ούτε το φόβο τους για αντίδραση και συνέχιση των αγώνων εκ μέρους των αγροτών.

Ομως θα πρέπει να ξέρουν ότι αντιδράσεις και αγώνες θα υπάρξουν και θα 'ναι μεγαλύτεροι από αυτούς που έγιναν. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Η μικρή και μεσαία αγροτιά δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγωνιστεί για την επιβίωσή της.

Δίκαια λοιπόν το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση αυτή σαν τη χειρότερη αστική κυβέρνηση που γνώρισε ο λαός την τελευταία 20ετία.

Δε μένουμε μόνο σε καταγγελίες. Η οικοδόμηση του παλλαϊκού μετώπου, που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη, την εργαζόμενη αγροτιά, τη νεολαία, τους ΕΒΕ, τους συνταξιούχους, ενάντια στην εκμετάλλευση και αδικία, είναι η ελπίδα για ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Δ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθαύριο η αγωνιστική κινητοποίηση(2012-09-19 00:00:00.0)
Πλήγμα στους φτωχομεσαίους αγρότες(2011-07-27 00:00:00.0)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ(2004-11-04 00:00:00.0)
Κατέλαβαν το υποκατάστημα της ΑΤΕ(2001-04-07 00:00:00.0)
Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος(2000-02-13 00:00:00.0)
Εξαλλο κήρυγμα υπέρ της πλουτοκρατίας(1997-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ