Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που κινείται στις ράγες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και των αναθεωρήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και έχει συνέπειες:

  • Αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διάθεσης της εγχώριας παραγωγής, διαμορφώνει εξευτελιστικές τιμές, και πλήττουν τη μικρομεσαία αγροτιά.
  • Στασιμότητα της αγροτικής παραγωγής, διατροφική εξάρτηση του λαού και τεράστια ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.
  • Συνεχή αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και της λαϊκής κατανάλωσης.
  • Χρεοκοπία και περιθωριοποίηση των συνεταιρισμών και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών εταιριών της ΑΤΕ στους ιδιώτες.
  • Αγροτικά χρέη, που η ρύθμισή τους μόνο προσωρινά θα αναστείλει τις κατασχέσεις, αλλά και νέα, που θα προστεθούν στα παλιά και θα λειτουργήσουν σαν χιονοστιβάδα.
  • Επιδόματα ελεημοσύνης του ΟΓΑ, που τα ονομάζουν αγροτικές συντάξεις και συνειδητή χρεοκοπία του ΕΛΓΑ, με στόχο την ιδιωτικοποίησή του.
  • Τη διάλυση βασικών αγροτικών οργανισμών και την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων δραστηριοτήτων του υπουργείου Γεωργίας.

Αυτή την πολιτική, που στόχο έχει να συγκεντρώσει τη γη και την παραγωγή σε λίγους επιχειρηματίες, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπαθούν να την επιβάλουν με το καρότο και το μαστίγιο, με τις επιδοτήσεις και τα «αγροτοδικεία».

Τα κόμματα αυτά, όταν είναι στην κυβέρνηση, προβάλλουν ως μονόδρομο την αντιαγροτική πολιτική, για να καλλιεργούν την υποταγή και τη μοιρολατρία στους μικρομεσαίους αγρότες. Οταν όμως είναι στην αντιπολίτευση, δημαγωγούν ασύστολα για να καρπώνονται τη δυσαρέσκειά τους.

Διαμαρτύρεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων. «Ξεχνά», όμως, ότι η κυβέρνησή του υπερψήφισε και θεώρησε μεγάλη επιτυχία τη μείωση της τιμής του ρυζιού κατά 50%.

«Ξεχνά» ότι αποδέχτηκε τιμές παρέμβασης για τα σιτηρά 0,10 ευρώ το κιλό μέχρι το 2013, ότι οι τιμές που ισχύουν σήμερα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα έχουν υπερψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Ξεχνά», επίσης, τις χαμηλές ποσοστώσεις που αποδέχτηκε η κυβέρνησή του και που αποδεκατίζουν τιμές, επιδοτήσεις και αγροτικό εισόδημα, καταδικάζοντας σε στασιμότητα την αγροτική παραγωγή.

Κατηγορούσε η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Τώρα, όμως, που έγινε κυβέρνηση υπερψήφισε την προσυμφωνία του ΠΟΕ και ολοκληρώνει την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, υπερψηφίζοντας τους νέους κανονισμούς για τα μεσογειακά προϊόντα, που θα έχουν ολέθριες συνέπειες στη γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες.

Οι μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι αγρότες καταλαβαίνουν ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής δεν υπάρχει μέλλον.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς για:

  • Προστασία και έγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής σε τιμές και επιδοτήσεις που να διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας που εμποδίζουν την ανάπτυξη της γεωργίας και αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση από το κράτος βασικών έργων υποδομής και έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • Χτύπημα της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων με έλεγχο των τιμών και αναβάθμιση των συνεταιρισμών, για να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
  • Ευνοϊκή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών και των συνεταιρισμών από κρατική ΑΤΕ, που θα λειτουργεί με κοινωνικά αναπτυξιακά κριτήρια.
  • Δωρεάν μεταβίβαση στις συνεταιριστικές οργανώσεις των μετοχών της ΑΤΕ στις εταιρίες μετοχικού ενδιαφέροντος.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, από τον δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερης μηνιαίας σύνταξης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες ίση με την ετήσια εισφορά του αγρότη στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (400 ευρώ το μήνα).

Αυτοί οι αγώνες θα είναι αποτελεσματικοί, αν συντονίζονται με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους

επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και τους συνταξιούχους που έχουν κοινά συμφέροντα. Θα ανοίγουν προοπτική, αν συμβάλλουν στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Αν βοηθούν στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου που έχει στόχο του τη λαϊκή εξουσία, για να εφαρμόσει φιλαγροτική πολιτική στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με την παραγωγική δυνατότητα της χώρας, τις διατροφικές ανάγκες του λαού και με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
  • Τη συνεταιριστικοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν το διαρθρωτικό πρόβλημα της μικρής και πολυτεμαχισμένης ιδιοκτησίας.
  • Την πολύπλευρη κρατική στήριξη της γεωργίας με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με κρατικές επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με ανάπτυξη για εφαρμογή της εγχώριας γεωργικής έρευνας, με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
  • Την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια, αναβαθμισμένα και αποκεντρωμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας, με αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις και δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων στην ύπαιθρο.

Μόνο στα πλαίσια αυτής της πολιτικής μπορεί να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, η παραγωγή υγιεινών τροφίμων για το λαό, η οικονομική - κοινωνική αναζωογόνηση της υπαίθρου.

ΑΘΗΝΑ 03/11/04

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ