Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λύση μόνο αν πάρει η Τουρκία την ημερομηνία λένε οι Βρετανοί

Ο πρώην απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ένας από τους φερόμενους ως αρχιτέκτονες του «σχεδίου Ανάν», δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών λύσης είναι η ομαλή διαδικασία καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξουν πειστικές ενδείξεις πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχτεί νέες προτάσεις του Γενικού Γραμματέα, που να μη διαφοροποιούν τη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Ο λόρδος Χάνεϊ απαντούσε σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Ντόναλντ Αντερσον, και μελών του σώματος στη διάρκεια κατάθεσής του στο πλαίσιο έρευνας για το Κυπριακό. Σε ερωτήσεις για τους λόγους απόρριψης του «σχεδίου Ανάν», ο λόρδος Χάνεϊ είπε ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων υπόσχονταν στο λαό τα πάντα, πράγμα που καθιστούσε δύσκολη την προσπάθεια να μεταπειστεί η κοινή γνώμη. Είπε επίσης ότι κάθε πλεονέκτημα, που παίρνει η μια πλευρά, κρίνεται ότι είναι σε βάρος της άλλης.

Σύμφωνα με τον λόρδο Χάνεϊ, ένας τρίτος λόγος ήταν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τα θέματα της ασφάλειας και για την παρουσία των στρατευμάτων στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ