Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΙΑ ΤΟΥ FIR ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
«Αγνοείται» η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η εξέλιξη, που είδε το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα όρια του FIR στο Αιγαίο και την ταύτισή τους με τα όρια της αρμοδιότητας της παράκτιας χώρας για έρευνα και διάσωση. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχτεί τροποποίηση σχετικού κειμένου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) που έγινε το Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με αυτήν την τροποποίηση, η ελληνική αντιπροσωπεία αποδέχτηκε τη διαγραφή του όρου «όρια» (boundaries) από το σχετικό κείμενο που αναφέρεται στα όρια έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι πάγια στάση της ελληνικής πλευράς - εξάλλου αυτή ήταν και η πρακτική του ICAO από το 1952 - ήταν η ταύτιση των ορίων της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης στο διεθνή χώρο του Αιγαίου με τα όρια του FIR (αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων). Για την τεκμηρίωση της θέσης αυτής, η ελληνική πλευρά επικαλείται, πέραν των άλλων, και την ιδιομορφία του Αιγαίου Πελάγους. Είναι διάσπαρτο από ελληνικά νησιά, τα οποία επικοινωνούν με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, μέσω θαλασσίων οδών, που διέρχονται από τα διεθνή ύδατα και κατά συνέπεια δε θα μπορούσε μια άλλη χώρα (π.χ. η Τουρκία), να έχει την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, εάν συμβεί ένα ατύχημα στη θάλασσα πέρα από τα 6 μίλια που είναι τα χωρικά ύδατα.

Υπάρχει, όμως, ένα θέμα, το κατά πόσον δηλαδή η ελληνική πλευρά, όλα αυτά τα χρόνια, κατοχύρωσε έμπρακτα αυτή την αρμοδιότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, την ασφάλεια και την κατοχύρωσή τους. Εδώ υπάρχει μια ύποπτη παράλειψη, αναφορικά με την εξασφάλιση των μέσων για την άσκηση και προβολή της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ώστε «ντε φάκτο» να μην μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς ήταν γνωστές, εδώ και πολύ καιρό, οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις του ICAO.

Η όλη υπόθεση έχει ναυαγήσει στην επίσης ένοχη ασυνεννοησία μεταξύ ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ από τη μια και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από την άλλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και για την τελευταία εξέλιξη, της κατάργηση της ταύτισης των ορίων της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης με τα όρια του FIR, από στρατιωτικές πηγές αναφέρεται ότι δε γνωρίζουν τίποτα γιατί το θέμα το χειρίζεται η ΥΠΑ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που διαχειρίζεται τα μέσα για έρευνα και διάσωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ