Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σύγχρονα ΤΕΑ;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για τη «σύνδεση μεγάλου αριθμού πολιτών των παραμεθόριων περιοχών με τον αμυντικό μηχανισμό της χώρας και παράλληλα την οικονομική ανάκαμψη της περιφέρειας», αλλά το μέτρο των «Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας» (ΕΦΥΕΤ) γεννά πολλά ερωτήματα και επιφυλάξεις.

Ως Εφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας θα προσλαμβάνονται για τους 4 χειμερινούς μήνες νέοι μέχρι 35 ετών, που έχουν ήδη υπηρετήσει στον Στρατό και θα είναι μόνιμοι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών (Β. Ελλάδα και νησιά). Οι προσλαμβανόμενοι θα συγκροτούν ή θα συμμετέχουν σε τοπικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς, θα εκπαιδεύονται και θα εκτελούν στρατιωτικές υπηρεσίες, θα ασφαλίζονται και θα αμείβονται ως «Επαγγελματίες Οπλίτες». Σύμφωνα δε, με τους σχετικούς σχεδιασμούς, σε μερικά χρόνια, θα υπάρχουν έως και 100.000 ΕΦΥΕΤ.

Με άλλα λόγια, ενισχύεται παραπέρα ο μισθοφορικός χαρακτήρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα - παίρνοντας υπόψη το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, την αυξανόμενη συνεχώς ανάμειξή τους σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και τα περί αντιμετώπισης «ασύμμετρων απειλών», που αναφέρουν οι σχετικές εκθέσεις - η συγκρότηση των ΕΦΥΕΤ θυμίζει τα διαβόητα ΤΕΑ. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ενισχύεται η στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές και αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει στην «οικονομική ανάκαμψη της περιφέρειας», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ