Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ησυχα κι απλά

Ελα να θυμηθούμε το στίχο του Ρίτσου: «Και να, αδερφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε/ ήσυχα - ήσυχα κι απλά». Ακριβώς αυτό, να κουβεντιάσουμε ήσυχα κι απλά θέλω. Να κουβεντιάσουμε για την επέτειο του ΟΧΙ και την παρέλαση των παιδιών με τη σημαία. Μπορούμε να το κάνουμε τώρα που πέρασε η γιορτή, που η σημαία διπλώθηκε και τέθηκε στη βιβλιοθήκη, στο ράφι με τα βιβλία της ιστορίας.

Η δικιά μας η σημαία βγήκε απ' τα κόκαλα τα ιερά και γι' αυτό έχει το άσπρο χρώμα. Πήρε κι από το πολύ μπλε που έχουμε κι έδεσε. Κοντολογίς, η σημαία μας δεν είναι ξεφτισμένος θυρεός βασιλιάδων ή αρπακτικών κρατών σύμβολο. Μήτε γεράκι έχει, μήτε λέοντα. Είναι χρώματα που τα επέβαλε η ιστορία. Τι να κάνουμε, η δική μας ελευθερία είναι βγαλμένη απ' τα κόκαλα των ραγιάδων που κραύγασαν ελευθερία ή θάνατος. Και τα κόκαλα, ξέρετε, ασπρίζουν μέσα στη γη πριν αρχίσουν να θρύβονται. Το δικό μας φως είναι εκτυφλωτικά άσπρο και το χρώμα μας αυτό δένει με της θάλασσας και τ' ουρανού.

Τις προάλλες βρέθηκα στον Κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι. Διάβασα και πάλι διάβασα ονόματα, που δεν είναι ελληνικά. Ξανάδα τον εθνικό προσδιορισμό τους και αχ, πόση, μα πόση ευγνωμοσύνη αισθάνθηκα για τους φιλέλληνες. Πολέμησαν, δίπλα δίπλα, με το Ρωμιό και τον Αρβανίτη. Πληγώθηκαν, μάτωσαν, σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε τούτα δω τα χώματα. Τα κόκαλά τους δεν ξεχωρίζουν απ' του Καραϊσκάκη, του Μπότσαρη, του Κανάρη, του Ανδρούτσου, του Διάκου, του Παπαφλέσσα, του Κολοκοτρώνη και των παλικαριών τους. Η ελευθερία μας βγήκε κι απ' τα δικά τους ιερά κόκαλα.

Χωρίς να το καταλάβω, έκαναν κατοχή οι θύμησες. Λοιπόν, ο Ισοκράτης καλεί Ελληνες όλους εκείνους που μετέχουν στην Ελληνική Παιδεία. Το πρωτάκουσα μαθητής του Γυμνασίου Αρρένων Εδεσσας. Ηταν λόγος ενός καθηγητή, που κρατώ ευλαβικά στη θύμησή μου. Δηλαδή, κύριε, ρώτησε ένας συμμαθητής μου, δεν είναι η ξεχωριστή ράτσα μας; Κι ένας Σλάβος μπορεί να καλείται Ελληνας;

Τι μνήμη, Θεέ μου, μεγάλος άνθρωπος. Πώς τον θυμόταν το στίχο του Πούσκιν. Βροντερά απάγγειλε: Εμπρός σηκώσου Ελλάδα επαναστάτισσα/ μάταια δεν ξεσηκώθηκαν οι Θερμοπύλες/ στο πέρασμά σου!

Λοιπόν; Είπε μόλις τελείωσε την απαγγελία. Καλείτε τον Πούσκιν Ελληνα; Αφωνη η τάξη. Ενας Σλάβος έχει τραγουδήσει έτσι την επανάστασή μας;

Πέρασαν τα χρόνια κι αποθησαυρίζοντας λίγη γνώση, έδωσα την απάντηση στο ερώτημα του καθηγητή μου. Ναι, κι ο Πούσκιν, κι ο Ουγκό, κι ο Μπάιρον, κι ο Ντελακρουά, κι ο Χικμέτ, κι ο Νερούντα κι ο Πικάσο και κάθε ένας που τραγούδησε την ελευθερία, που μετείχε και μετέχει στην ελληνική παιδεία, καλείται Ελληνας.

Και το εγγόνι του Σκερτέμπεϊ και το εγγόνι του Πούσκιν, που ανεμοθύελλα κοινωνική το 'φερε στον τόπο μας, που συλλαβίζει τη γλώσσα του Ομήρου, που κοινωνεί, όσο γίνεται, την ελληνική παιδεία, που πρωτεύει, μάλιστα, στα γράμματα, τι το κάνουμε; Το βάζουμε στην πίσω γραμμή ή ακόμα και σημαιοφόρο, αφού πρωτεύει;


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ