Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Νέες παραβιάσεις σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, με τη διαφορά ότι τη φορά αυτή η αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν πιο επίμονη και η πίεση που δέχτηκαν τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν πιο έντονη. Ετσι, παρ' όλο που 9 σχηματισμοί 21 τουρκικών μαχητικών (17 τύπου F-16 και 4 τύπου F-4), μπήκαν παράνομα στο Αιγαίο, ο τελικός αριθμός των παραβάσεων και παραβιάσεων που προκάλεσαν ήταν σχετικά μικρός, αναλογικά με τον αριθμό των τουρκικών αεροσκαφών που βγήκαν χτες στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (δηλαδή είσοδος στον διεθνή εναέριο χώρο, που όμως την αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων έχει η Ελλάδα, δηλαδή FIR Αθηνών, χωρίς την κατάθεση σχεδίων πτήσης) και 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων από τις ακτές. Από τα τουρκικά αεροσκάφη τα 5 ήταν οπλισμένα και σημειώθηκαν 4 εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Η δραστηριότητα των τουρκικών αεροσκαφών που εκδηλώθηκε σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου, δεν εντάσσεται στη ΝΑΤΟική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο τουρκικό έδαφος, η οποία ωστόσο αναμένεται να βγει στο Αιγαίο από αύριο Παρασκευή.

Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, κατά τις χτεσινές δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με νηφαλιότητα και σταθερότητα τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ενημερώνει τους εταίρους και τους συμμάχους όποτε είναι αναγκαίο. Ωστόσο, είπε ότι δεν έχουν προκύψει δεδομένα που να οδηγούν την κυβέρνηση σε αλλαγή της στάσης της στο θέμα της τουρκικής ένταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ