Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα πουλιά ξαναπετάνε...

Τα πουλιά αυτά πριν 32 χρόνια πέταξαν στην Ευρώπη, δοξάζοντας το ελληνικό θέατρο διεθνώς. Φέτος ξαναπετάνε, ίσως για τελευταία φορά. Ο λόγος για τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη, την πρώτη και από πολιτικοπολιτιστική άποψη ιστορική παράσταση του "Θεάτρου Τέχνης",που σκηνοθέτησε πριν 35 χρόνια ο Κάρολος Κουν,καθώς συνέβη μία ευλογημένη συνάντηση με τον Βασίλη Ρώτα (μετάφραση), τον Γιάννη Τσαρούχη (σκηνικά - κοστούμια), τον Μάνο Χατζιδάκι (μουσική) και την Ζουζού Νικολούδη (χορογραφίες).

Το "Θέατρο Τέχνης",χωρίς το δάσκαλό του, ξανανεβάζει αυτή την παράσταση - σταθμό στο παγκόσμιο θέατρο ως προς την αναβίωση του αρχαίου δράματος, μνημονεύοντας όχι μόνο τα 10 χρόνια από την τελευταία φορά που ανέβηκε από τον Κάρολο Κουν (άλλωστε "εκείνος λείπει μόνο βιολογικά"), όπως είπε ο Θύμιος Καρακατσάνης,αλλά και όποιους από τους άλλους συντελεστές εκείνου του ανεβάσματος δε ζουν πια (Ρώτας, Τσαρούχης, Χατζιδάκις). Η Ζουζού Νικολούδη,που ήταν παρούσα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, είπε: "Αυτή η παράσταση σφράγισε τη ζωή μου".Οπως και τη ζωή των υπόλοιπων... Του Γιώργου Λαζάνη,που τότε έκανε απλώς ένα πουλί, αλλά αυτή τη φορά ανέλαβε, μαζί με τον Μίμη Κουγιουμτζή,τη σκηνοθετική επιμέλεια. Για τους σημερινούς συντελεστές της παράστασης είναι φανερή η αγωνία για την Επίδαυρο,όπου θα παρουσιαστεί στις 25 και 26/7.

Ο Θύμιος Καρακατσάνης,τότε είχε ένα μικρό ρόλο, σήμερα υποδύεται τον Πεισθέτερο και αφιερώνει την ερμηνεία του σ' αυτό το ρόλο, στη μνήμη του Δημήτρη Χατζημάρκου.Ο Θύμιος Καρακατσάνης χτες θυμήθηκε το '59, τότε που "η παράσταση απαγορεύτηκε, επειδή στηλίτευε τους λειτουργούς του κράτους και της Εκκλησίας",αλλά στη συνέχεια "η ίδια παράσταση έγινε πρέσβειρα της χώρας".Και συνέχισε "σ' αυτές, τις φετινές πρόβες ξανάγινα μαθητής. Νιώθω σαν να ξαναγύρισα στο πατρικό μου. Εδώ δεν πατάω,... πετάω!".

Σε αυτή την επανάληψη των "Ορνίθων", την επιμέλεια του σκηνικού και των κοστουμιών ανέλαβε ο Διονύσης Φωτόπουλος,την επιμέλεια της μουσικής ο Νίκος Κυπουργός και τη μουσική διδασκαλία ο Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης,Παντελής Παπαδόπουλος (Ευελπίδης), Θανάσης Φωκάς (Τροχίλος), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Εποπας), Γιάννης Δεγαίτης (Ιερέας), Ευριπίδης Λασκαρίδης (Ποιητής), Περικλής Καρακωνσταντόγλου (Χρησμολόγος) κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ