Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξέλιπε το κύρος

Ο κύριος όγκος των φετινών εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚεΔ), στο πλαίσιο του εγχειρήματός του να ξαναζωντανέψει τη Δελφική Ιδέα, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών. Το μεν πρώτο είναι ένα καινούριο κτίριο κατασκευασμένο για τις ανάγκες του Κέντρου. Το δεύτερο, όμως, το Αρχαίο Στάδιο, δεν έχει καθόλου τέτοιο προορισμό κι ας χρησιμοποιείται κατ' εξακολούθηση.Βέβαια, το ΕΠΚεΔ δικαίως επιδιώκει τη χρήση του - παρόλο που υπάρχει μελέτη για κατασκευή νέου θεάτρου - προκειμένου να προσδίδει κύρος και βαρύτητα στις ετήσιες εκδηλώσεις του και να προκαλεί να κόβονται περισσότερα εισιτήρια.Οι παραπάνω στόχοι καθόλου δεν ενδιαφέρουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία μέσω του ΚΑΣ πριν λίγο καιρό, δικαίως επίσης, αρνήθηκε την παραχώρηση του Σταδίου.Αλλά όχι και ο υπουργός, με τον οποίο ας σημειωθεί ότι θα συναντηθεί σε ένα μήνα ο διευθυντής του Κέντρου κ. Καρασμάνης, προκειμένου να συζητήσουν τη χρήση του Σταδίου.

Με απόφαση λοιπόν του υπουργού Πολιτισμού το Αρχαίο Στάδιο (2ος αι. π. Χ.), που υποφέρει από καθίζηση,του οποίου οι κερκίδες έχουν αποκολληθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, που δίνει την αίσθηση ότι αλλού βουλιάζει κι αλλού υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν να εκτοξεύονται αρχαίες πέτρες από τις πιέσεις,δόθηκε για χρήση. Σε αυτές τις πέτρες κάθισαν εκατοντάδες άνθρωποι για να δουν την Παρασκευή το βράδυ το δρώμενο "... με τα Φτερά του Αγγελου" και την Κυριακή (τελευταία μέρα των εκδηλώσεων) την παράσταση με τα έργα του Σικελιανού "Ο τελευταίος Ορφικός Διθύραμβος" και "Ο Δαίδαλος στην Κρήτη".

Για την επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων οι απόψεις διίστανται, αφού κυρίως έδιναν την αίσθηση "πλίνθων και κεράμων ατάκτως ερριμμένων".Το χειροκρότημα της τελευταίας παράστασης, όπου πρωταγωνίστησαν οι Χρίστος Τσάγκας, Ολγα Τουρνάκη και Στράτος Τζώρτζογλου, έδειχνε βεβιασμένο. Η ελπίδα της συμμετοχής του κόσμου εναποτέθηκε αποκλειστικά και μόνο στη συμμετοχή "ονομάτων" (βλ. Στρ. Τζώρτζογλου, Γιάννης Μελισσανίδης), γιατί κατά τ' άλλα επρόκειτο κυρίως για συναντήσεις εσωτερικής κατανάλωσης.Από την προβολή σε βίντεο αποσπασμάτων από 100 παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας - ανάμεσά τους βρίσκονταν πολλές συλλεκτικές κόπιες - εξέλιπε η οργάνωση και ταξινόμηση του υλικού.Η αλήθεια είναι ότι φέτος εξέλιπε και παρουσία σπουδαίων ονομάτων από το χώρο των Γραμμάτων και του Θεάτρου. Το έντυπο υλικό, δε, χαμηλής αισθητικής και κατά τα φαινόμενα εξαιρετικά χαμηλού κόστους. Προφανώς όλα αυτά δεν ήταν ό,τι ταίριαζε στον Σικελιανό...

Δ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεατρική «Διεθνής» στους Δελφούς (2000-06-08 00:00:00.0)
Μύθοι και μουσική στους Δελφούς (1999-06-22 00:00:00.0)
Πολιτιστικές συναντήσεις στους Δελφούς (1998-06-02 00:00:00.0)
Με τα φτερά του Αγγελου (1997-07-12 00:00:00.0)
Σημείο αναφοράς, το αρχαίο ελληνικό δράμα (1997-07-09 00:00:00.0)
"Σκυτάλη" σε νέους (1996-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ