Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια άλλη όψη του Internet

Ο "Ρ" αρχίζει από σήμερα και κάθε Κυριακή μια διαφορετική εξερεύνηση του Internet, του γνωστού και πολυσυζητημένου διεθνούς διαδικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το κομμουνιστικό, το εργατικό και γενικότερα το προοδευτικό κίνημα έχει σήμερα αξιόλογη παρουσία στο Internet. Η παρουσία αυτή "θάβεται" κυριολεκτικά από τα αστικά ΜΜΕ, που συνήθως παρουσιάζουν τα αρνητικά στοιχεία του δικτύου αυτού με σκανδαλοθηρικό τρόπο, κάνοντας τους μη γνωρίζοντες να νομίζουν ότι στο Internet υπάρχουν μόνο έμποροι, πορνογράφοι, σεξουαλικά ανώμαλοι και παιδιά που χάνουν το καλύτερο μέρος από τη ζωή τους με το να ξημεροβραδιάζονται μπροστά στην οθόνη.

Το Internet μοιάζει λίγο με περίπτερο, όπου βρίσκεις ό,τι ζητήσεις. Ταυτόχρονα είναι και μέσο επικοινωνίας και συχνά μάλιστα αμφίδρομης. Σαν φορέας πληροφοριών παρουσιάζει αναλογίες τόσο με τα περιοδικά και τις εφημερίδες, όσο και με το τηλέφωνο. Ενα περιοδικό μπορεί να εξευτελίζει τον άνθρωπο ή να προάγει την προσωπικότητα του αναγνώστη. Το τηλέφωνο, πάλι, μπορείς να το χρησιμοποιείς για να επικοινωνείς με τους άλλους ανθρώπους. Η μπορείς να τους ενοχλείς, να τους προσβάλεις, να σπαταλάς άσκοπα το χρόνο σου και το χρόνο τους και μαζί με αυτά να σπαταλάς και τα χρήματά σου μιλώντας με τις ώρες σε "ροζ τηλέφωνα". Η συγκεκριμένη χρήση του μέσου επικοινωνίας είναι κάτι που εξαρτάται από τον καθένα, πάντα φυσικά στο πλαίσιο των επιλογών και της πρόσβασης στο κέντρο ή τα σημεία μετάδοσης που επιτρέπει το μέσο. Αλλά, αν προς το παρόν το Internet διατηρεί αναλογίες με το τηλέφωνο, η κυρίαρχη σε παγκόσμια κλίμακα τάξη πάει να το φέρει στα μέτρα της σημερινής τηλεόρασης κάνοντάς το: Πιο μονόδρομο, πιο εμπορικό, πιο αντιδραστικό. Το Internet, όπως και καθετί άλλο στην ανθρώπινη κοινωνία, δεν είναι στατικό, εξελίσσεται. Με αυτή την έννοια δεν είναι μόνο ό,τι ήταν τα πρώτα χρόνια της ζωής του ή ό,τι είναι σήμερα, αλλά και ό,τι επιδιώκουν να γίνει οι δυνάμεις που διασταυρώνουν καθημερινά τα ξίφη τους στο πεδίο της ταξικής πάλης.

Η στήλη αυτή, με το χαρακτηριστικό όνομα "RedNet" ("κόκκινο δίκτυο") έχει κεντρικό στόχο να αναδείξει το λίγο αλλά υπαρκτό προοδευτικό περιεχόμενο και τις θετικές χρήσεις αυτού του μέσου επικοινωνίας, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ηδη στο Internet υπάρχει η φωνή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (περισσότερα για τους κόμβους αυτού σε επόμενες δημοσιεύσεις της στήλης). Από την Παρασκευή 1 Αυγούστου, θα υπάρχει και η καθημερινή φωνή του εργαζόμενου, η εφημερίδα μας, ο "Ριζοσπάστης". Μάλιστα, ο κόμβος του "Ριζοσπάστη" λειτουργεί ήδη δοκιμαστικά (στη διεύθυνση http: //www.rizospastis.gr), αλλά η 1 Αυγούστου θα είναι η επίσημη "πρεμιέρα". Η παρουσίαση του κόμβου μας και των δυνατοτήτων αξιοποίησής του από κάθε ενδιαφερόμενο είναι ένας άλλος στόχος αυτής της στήλης. Σ' αυτήν θα βρίσκετε ακόμα:

  • Παρουσιάσεις κόμβων εργατικών κομμάτων, προοδευτικών κινημάτων και ατόμων.
  • Κρίσεις, επικρίσεις και σχόλια για τα τεκταινόμενα στο Internet και γύρω απ' αυτό.
  • Διευθύνσεις κόμβων με πολιτικό ενδιαφέρον, ή χρήσιμες πληροφορίες.
  • Διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με διάφορους φορείς.
  • Ο "Ρ" θέλει τη γνώμη των αναγνωστών του και κάθε άλλου που νοιάζεται για μια προοδευτική παρέμβαση στο Internet, σχετικά με τη στήλη αυτή και το περιεχόμενό της. Δεν έχει σημασία αν είστε συνδεδεμένοι στο Internet ή όχι, κάθε παρέμβαση είναι δεκτή. Μπορείτε να στείλετε γράμματα στη γνωστή διεύθυνση του "Ρ" με τη σημείωση: "Για τη συντακτική ομάδα του RedNet" ή e - mail στη διεύθυνση: rednet

  • rizospastis.gr.

Σ. Ξ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ