Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Αγρότες - όμηρους θέλει η κυβέρνηση

Αρνήθηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας έστω και να συζητήσει το θέμα της παύσης των αγροτικών διώξεων! Είναι απόφαση της κυβέρνησης, δήλωσε

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διώξεις των αγροτών, που κατηγορήθηκαν για τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις από το Νοέμβρη του 1996 ως και το Φλεβάρη του 1997.Αυτό αποσαφήνισε χτες, για μια φορά ακόμα, ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, κάνοντας λόγο για "πολιτικό πρόβλημα" και επισημαίνοντας ότι είναι απόφαση ολόκληρης της κυβέρνησης!

Αφορμή για τη σχετική συζήτηση, η οποία έγινε μετά την ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπ. Γεωργίας που ήταν στην ημερήσια διάταξη, αποτέλεσε η πρόθεση του βουλευτή της ΝΔ Αθ. Νάκου, να καταθέσει τροπολογία σχετικά με τις διώξεις των αγροτών, που να "ρυθμίζει το θέμα", για την οποία ρώτησε τον υπουργό Γεωργίας, αν θα την κάνει δεκτή να κατατεθεί, να συζητηθεί και να ψηφιστεί.

Απαντώντας, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας αρνήθηκε κατηγορηματικά. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "το πρόβλημα ασφαλώς είναι πολιτικό και αυτή ήταν άλλωστε η θέση που εξέφρασα πολλές φορές ως υπουργός Γεωργίας", "η κυβέρνηση, όμως, είναι αντίθετη στο να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση". Συμπλήρωσε δε ότι το θέμα του σταματήματος των διώξεων "είναι θέμα πολιτικής άποψης. Δε συμφωνούν όλες οι πλευρές στη χώρα γι' αυτό το θέμα". Ειδικά δε για την τροπολογία που πρότεινε η ΝΔ, ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες, λέγοντας με έντονο τρόπο ότι "δεν είναι θέμα υπουργού Γεωργίας. Η κυβέρνηση δε συμφωνεί!".

Οσον αφορά τα άρθρα του νομοσχεδίου για τους νέους αγρότες, που συζητήθηκαν χτες στη Βουλή, το ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στα άρθρα 6 και 25 του νομοσχεδίου, που προβλέπουν πως οι εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (εταιρίες "λίζινγκ") απαλλάσσονται από φόρους κι επιδοτείται το επιτόκιο για τα πρώτα 10 χρόνια χρηματοδοτικής μίσθωσης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, "δεν ωφελούνται οι αγρότες από τις ρυθμίσεις αυτές", αλλά οι εν λόγω επιχειρήσεις.

"Κοινωνική πολιτική" σε βάρος του ΙΚΑ

"Κοινωνική πολιτική" σε βάρος του ΙΚΑ, αλλά και των εργαζομένων στις οικοδομές, κάνει, γι' άλλη μια φορά, η κυβέρνηση.

Ετσι, με βάση την παράγραφο δ του άρθρου 16 του νομοσχεδίου για τους νέους αγρότες, μειώνονται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ για την απόκτηση πρώτης αγροτικής κατοικίας και, επίσης, για κατασκευή αποθηκών, στάβλων, υποστέγων και βοηθητικών εγκαταστάσεων, περιφράξεων, περιτοιχίσεων, κλειστών δεξαμενών κλπ.

Για το θέμα διαμαρτύρεται, με επιστολή της στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Γεωργίας και Εργασίας, η ΓΣΕΕ,η οποία ζητά απόσυρση της διάταξης.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ και οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν είναι αντίθετοι με την προσπάθεια διευκόλυνσης προς τους αγρότες, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνεται σε βάρος των εσόδων του ΙΚΑ, των εργαζομένων και της κοινωνικής ασφάλισης, γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ