Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Αγώνας για φτηνό και υψηλής ποιότητας φάρμακο

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση Τύπου, απορρίπτει την αξίωση της Κομισιόν για αλλαγές στην κοστολόγηση των φαρμάκων

"Να ανήκει στο κράτος η αποκλειστική υποχρέωση, να εξασφαλίζεται η χορήγηση των αναγκαίων ποιοτικά και ποσοτικά φαρμάκων στους έχοντες ανάγκη από αυτά με επιστημονικά κριτήρια και όχι με περιοριστικές για τους ασφαλισμένους "λίστες"", τονίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, παίρνοντας αφορμή από την αξίωση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Ο δρόμος της υποτέλειας είναι δρόμος χωρίς τέλος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση με έγγραφο - τελεσίγραφο απειλεί να παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν σε διάστημα δύο μηνών η κυβέρνηση δε συμμορφωθεί με τις οδηγίες της, ώστε να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης των κυκλοφορούντων φαρμάκων, έτσι που να αυξηθούν οι τιμές τους. Οι πολυεθνικές των φαρμάκων και οι μεγαλέμποροι φαίνεται ότι δεν ικανοποιούνται με τις σημερινές τιμές - που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν στη χώρα μας πάνω από 400% κατά μέσο όρο - οδηγώντας σε υπονόμευση τα ασφαλιστικά ταμεία και σε απόγνωση τους φτωχούς εργαζόμενους και συνταξιούχους, που δυσκολεύονται να καταβάλουν ακόμα και τη "συμμετοχή" τους.

Ούτε η Κομισιόν φαίνεται ικανοποιημένη από τις "εξηγήσεις", που ήδη έδωσε σε πρώτη φάση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κρίνοντάς τες "ανεπαρκείς".

Μόλις πριν από ένα μήνα, η κυβέρνηση διακήρυσσε δημόσια ότι με τα μέτρα που ανακοίνωνε τότε για τη δήθεν περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης - μέτρα που συνάντησαν την καθολική αντίδραση των φαρμακοποιών, των συνταξιούχων και άλλων φορέων εργαζομένων σε όλη τη χώρα - οι τιμές των φαρμάκων θα μειώνονταν. Τι απαντά σήμερα στο ΕΟΚικό τελεσίγραφο - πρόκληση;Το ΚΚΕ θεωρεί το φάρμακο κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο μέσο για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Να ανήκει στο κράτος η αποκλειστική υποχρέωση να εξασφαλίζεται η χορήγηση των αναγκαίων ποιοτικά και ποσοτικά φαρμάκων στους έχοντες ανάγκη από αυτά με επιστημονικά κριτήρια και όχι με περιοριστικές για τους ασφαλισμένους "λίστες".

Για το ΚΚΕ δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις χωρίς:

α. Ουσιαστικό έλεγχο και πραγματική κοστολόγηση στην παραγωγή του όποιου φαρμάκου.

β. Να λειτουργήσουν άμεσα οι κρατικές φαρμακοβιομηχανίες και η κρατική φαρμακαποθήκη, για τη δημιουργία των οποίων δαπανήθηκαν τεράστια ποσά και παραμένουν σήμερα κλειστές, στερώντας έτσι από το δημόσιο έναν ουσιαστικό ρυθμιστικό παρεμβατικό μηχανισμό στο χώρο του φαρμάκου.

Το μαζικό κίνημα με τους αγώνες του θα δώσει την πρέπουσα απάντηση στη νέα αυτή πρόκληση των πολυεθνικών του φαρμάκου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα αγωνιστούν για φτηνό και υψηλής ποιότητας φάρμακο, για καλύτερη φροντίδα υγείας για το λαό".

Να αλλάξει πολιτική ο ΕΟΦ

Απορρίφθηκε χτες, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη δημιουργία Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων σε εθνικό επίπεδο. Εκ μέρους του υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη, υποστηρίχτηκε ότι η πρόταση ζητά τη δημιουργία ενός οργανισμού "μαμούθ", ενώ από την πλευρά της ΝΔ κατηγορήθηκε η κυβέρνηση για "έλλειψη ευαισθησίας" στο μείζον θέμα του ελέγχου των φαρμάκων και τροφίμων.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος επισήμανε την αντίθεση του ΚΚΕ στην πρόταση της ΝΔ και τη λογικής που τη διέπει. Οπως χαρακτηριστικά είπε, "το KKE δε συμφωνεί με την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση ενός Οργανισμού Τροφίμων - Φαρμάκου και επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου είναι ένα χρήσιμο και κρίσιμο εργαλείο για την υγεία του ελληνικού λαού. Δεν αγνοούμε ότι έχει συρρικνωθεί ο ρόλος του ΕΟΦ, με ευθύνη, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Η ..."μόδα", όμως, του νεοφιλελευθερισμού, της διαβόητης ελεύθερης αγοράς, έπληξε και αυτόν τον οργανισμό. Ωστόσο, η "μόδα" αυτή, αργά ή γρήγορα, θα περάσει.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι φάρμακα και τρόφιμα είναι το ίδιο. Υπάρχει τμήμα ελέγχου και της ποιότητας και της τιμής του τροφίμου. Υπάρχει όμως ανάγκη να χτυπηθεί η ασυδοσία, θύμα της οποίας είναι ο λαός. Ας λειτουργήσει το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο στην ουσία δεν υπάρχει. Αλλο πράγμα αυτό, όμως, και άλλο το φάρμακο και η αλλαγή πολιτικής για τον ΕΟΦ.

Προτείνουμε μια ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτήν που εφαρμόζεται και κινείται στα πλαίσια των επιλογών της ΕΕ. Για το σοβαρό ζήτημα του φαρμάκου, ή με το λαό θα είναι κανείς, ή με τις πολυεθνικές και τα υπερκέρδη τους...".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προ των πυλών οι νέες περικοπές (2011-04-16 00:00:00.0)
Επανεξέταση φαρμάκων για δερματίτιδες (2005-05-07 00:00:00.0)
Επαναλαμβανόμενη αδιαφορία για τα φάρμακα (2001-10-18 00:00:00.0)
Πρόταση ΕΟΦ για πρόστιμα σε εταιρίες και γιατρούς (2001-09-14 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (1997-11-12 00:00:00.0)
Αμεσα η λίστα, ανακοστολόγηση "εν καιρώ" (1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ