Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
Επαναλαμβανόμενη αδιαφορία για τα φάρμακα

Με μια ακόμα επιστολή στην οποία αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα μας εντοπίζεται στις «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων - και δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για την παρεμπόδιση των εταιριών αφού υπόκεινται στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού - απαντάει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις καταγγελίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων και αδιαφορία στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για την επανακυκλοφορία της ανακοίνωσης που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο οργανισμός στις 21.9.2001, λίγο μετά την κατάθεση μήνυσης από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) και η οποία καταδεικνύει ότι ο ΕΟΦ αντιμετωπίζει το φάρμακο σαν ένα κοινό εμπόρευμα.

Ο αρμόδιος οργανισμός λοιπόν στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι σε θέση να ελέγξει την επάρκεια τροφοδοσίας της αγοράς μόνο στο επίπεδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων». Στη συνέχεια κάνει ευχές ώστε να αναγνωριστεί από όλους όσοι εμπλέκονται στην εμπορία φαρμάκων η ανάγκη διασφάλισης της εσωτερικής αγοράς, αναφέρει ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των φαρμακαποθηκών και προτρέπει τους αρρώστους να χρησιμοποιούν ομοειδή προϊόντα σε περίπτωση ελλείψεων.

Στην ανακοίνωση υπάρχει και η σχετική... επίκαιρη προσθήκη που αναφέρει πως σε ότι αφορά στην επάρκεια φαρμάκων για την αντιμετώπιση βιοτρομοκρατικού χτυπήματος, ο ΕΟΦ βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία αποθέματα, εφόσον το απαιτήσει η κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ