Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
Διαβλητά κριτήρια αξιολόγησης των γιατρών ΕΣΥ

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση

Στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για τα κριτήρια αξιολόγησης των γιατρών ΕΣΥ προχώρησε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος προωθώντας μια ακόμα πτυχή της λεγόμενης μεταρρύθμισης και του νόμου 2889/2001.

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης που έρχεται να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα κρίσεων στην κατεύθυνση της συγκεντροποίησης εξουσίας στην επιλογή, αλλά και κρίση των γιατρών. Οι διαδικασίες κρίσεων θα γίνονται από τους Εθνικούς Κριτές που θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Υγείας, χωρίς την παρέμβαση των Ιατρικών Συλλόγων ή κάποιου άλλου ιατρικού οργάνου και συνακόλουθα θα επηρεάζονται από τη βούληση του υπουργείου. Στα κριτήρια απουσιάζει εντελώς η γνώμη των συνεργατών, και λαμβάνεται υπόψη μόνο η γνώμη του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και του μάνατζερ. Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό έργο η θέσπιση ως κριτηρίου των επιστημονικών εργασιών του κάθε τμήματος είναι διαβλητό κριτήριο όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει και τα ίδια τα ιατρικά όργανα. Διαβλητό κριτήριο αποτελεί επίσης η παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων τα περισσότερα απ' τα οποία είναι γνωστό ότι οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρίες και είναι εύκολο να εμφανίζεται κάποιος πλασματικά ότι τα έχει παρακολουθήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με την υπουργική απόφαση, η κρίση των υπηρετούντων μόνιμων διευθυντών ΕΣΥ, γίνεται ανά πενταετία και αρχίζει από τους αρχαιότερους υπηρετούντες. Το Συμβούλιο Αξιολόγησης βαθμολογεί τους κρινόμενους με Α, Β και Γ. Στην περίπτωση που ο διευθυντής ΕΣΥ «πάρει κακό βαθμό» επαναπροκηρύσσεται η θέση του και ο ίδιος τοποθετείται σε προσωρινή προσωποπαγή θέση ή μετατάσσεται, κατόπιν αίτησής του σε ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή δημόσια υπηρεσία.

Η αξιολόγηση γίνεται «με κριτήρια το κλινικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο, καθώς και το ήθος και την εν γένει συμπεριφορά προς τη διοίκηση, τους συναδέλφους, τους ασθενείς και το κοινό». Για την αξιολόγηση κατατίθενται από τον αξιολογούμενο γιατρό πλήρες βιογραφικό και έκθεση πεπραγμένων. Η έκθεση «θεωρείται για την ακρίβειά της» από τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και το διοικητή του νοσοκομείου.

Με τον ίδιο τρόπο αξιολογούνται οι μόνιμοι Επιμελητές Α' που έχουν συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία, αλλά και όσοι επιμελητές γιατροί μονιμοποιηθούν μετά τη δημοσίευση της απόφασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αξονες πλήρους εκχώρησης (2002-01-17 00:00:00.0)
«Ομηροι» και επικουρικοί γιατροί (2000-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ