Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Πόντιος Πιλάτος» για τις διώξεις συνδικαλιστών

Αποποιείται της ευθύνης για τις πράξεις των λιμενικών οργάνων εναντίον συνδικαλιστών, αλλά και για την προστασία των ναυτεργατών σε εμπόλεμες ζώνες

Παλιότερη διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών
Παλιότερη διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών
Αποκαλυπτικός για τη ...φιλοσοφία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στα καράβια, ήταν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, ο οποίος χτες, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, είπε, λίγο - πολύ, ότι δε δίνει «δεκάρα τσακιστή». Επίσης θεώρησε ...φυσιολογικό το γεγονός ότι οι διωκτικές αρχές (λιμενικές, ανακριτικές κλπ.) έχουν εξαπολύσει μπαράζ διώξεων σε βάρος ναυτεργατών συνδικαλιστών και, ακόμα, ότι συνδικαλιστές καλούνται σε απολογία για υπόθεση απαγόρευσης απόπλου πλοίου κατά την 26η Απρίλη, την ημέρα, δηλαδή, της πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ!

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το αν γίνονται πραγματικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ στα ακτοπλοϊκά επιβατικά πλοία, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός δύο πλοία, στα οποία εντοπίστηκαν ρήγματα μετά από καταγγελίες επιβατών, ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος των επιθεωρητών είναι να κάνουν βόλτες στο λιμάνι και να κοιτάζουν τα πλοία από πάνω ως κάτω; Αυτό έχετε αντιληφθεί ότι είναι ο ρόλος των επιθεωρητών;»! Μάλιστα, ο υπουργός για να γίνει πιο ...σαφής συνέχισε: «Εγώ σας λέω ότι γίνεται μια επιθεώρηση, δε βρίσκει κανείς τίποτα. Χτυπά το πλοίο και κάνει ένα ρήγμα. Αν δεν το ανακοινώσει ο καπετάνιος, πώς θα ξέρει ο επιθεωρητής ότι έγινε το ρήγμα; Πώς το έχετε δει ακριβώς; Πώς το φαντάζεστε, δεν έχω καταλάβει»!

Εξίσου ...εντυπωσιακός ήταν στην απάντηση, που έδωσε στο ερώτημα αν θα παρθούν μέτρα για την ασφάλεια της ζωής των ναυτεργατών που ταξιδεύουν σε εμπόλεμες ζώνες. «Τα μέτρα - είπε επί λέξει ο υπουργός - λειτουργούν με βάση τις Διεθνείς Συμβάσεις και τις συμβάσεις που έχουν οι ναυτικοί με τις εταιρίες. Τα μέτρα υπάρχουν πάντοτε. Είναι ένα θέμα, το οποίο το ρυθμίζουν μεταξύ τους και καλύπτονται από τους ίδιους»!

Οσον αφορά τις διώξεις σε βάρος ναυτεργατών και τις κλήσεις σε απολογία, τις οποίες ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει, σημείωσε: «Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο, εφόσον υπάρχει ανάμειξη του εισαγγελέα. Δεν υπάρχει ταύτιση κυβέρνησης και Δικαιοσύνης». Ομως, όταν του διευκρινίστηκε ότι τις κλήσεις για απολογία υπογράφει ο υφιστάμενός του, διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Φλοίσβου, και αφορούν την ημέρα της πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ, απάντησε: «Προφανώς, διότι, όπως γνωρίζετε, τα Λιμενικά Τμήματα και οι Λιμενικές Αρχές λειτουργούν ως Εκτελεστικά Οργανα της Δικαιοσύνης»...

Σημείωσε ακόμα την αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης για την αποτροπή της λαθραίας εισόδου μεταναστών, με τη συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ότι παίρνονται μέτρα για την προφύλαξη από ...το βακτήριο του άνθρακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ