Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αρχίζει η διαπραγμάτευση

Τη Δευτέρα 8 Γενάρη θα γίνει η πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κλίμα αδιαλλαξίας καλλιεργεί ο ΣΕΒ. Στις επαφές περιορίζεται μέχρι στιγμής η "πίεση" από την πλευρά της Συνομοσπονδίας

Καθορίστηκε τελικά η έναρξη του πρώτου "γύρου" των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις - τον ΣΕΒ,την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ - για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.Η πρώτη διερευνητική συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Γενάρη στις 3 το μεσημέρι στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Μέσα από μια διαδικασία έντονη ορισμένες φορές και χρονοβόρα η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ κατέληξε στην εξής γενική διατύπωση σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος του σχεδίου συλλογικής σύμβασης που προβάλλει προς τη μεριά των εργοδοτικών οργανώσεων: "Διεκδικούμε την προστασία του εισοδήματος με την καταβολή του ποσοστού αύξησης του πληθωρισμού που προβλέπεται για το 1996. Πραγματικές αυξήσεις που να προωθούν τη συμμετοχή μας στην αύξηση του ΑΕΠ και την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων". Περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν ασφαλώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ δεδομένες είναι οι διαφορετικές απόψεις των παρατάξεων γύρω από το ποσοστό των αυξήσεων, που πρέπει να δοθεί στο ημερομίσθιο και το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

Το πλήρες κείμενο καταγγελίας της σύμβασης περιέχει και μια σειρά από θεσμικά αιτήματα, με πρωτεύον το 35ωρο,που η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση εφαρμογή του για όλους τους εργαζόμενους. Η επέκταση του ν. 2112 στους εργατοτεχνίτες, η θέσπιση ρυθμίσεων για τη μερική απασχόληση, κάποια ζητήματα για την υγιεινή και ασφάλεια, όπως η επέκταση του θεσμού του γιατρού εργασίας, εντάσσονται επίσης στη διεκδίκηση του θεσμικού σκέλους της ΕΓΣΣΕ. Προβάλλονται ακόμα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, που χρίζουν ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως η ανεργία, η κατάργηση της υπερεργασίας, η ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, αλλά και το θέμα των συντάξεων και το ασφαλιστικό, όπου ζητείται η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και διατυπώνονται οι θέσεις της ΓΣΕΕ για την αύξηση των συντάξεων.

Η διαπραγμάτευση

Ολο αυτό το διάστημα οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ φρόντισαν να δώσουν ένα "στίγμα" της αδιαλλαξίας τους, προβάλλοντας την αντίληψη ότι η αύξηση που θα δοθεί από την ΕΓΣΣΕ στο βασικό μεροκάματο δεν μπορεί να είναι υψηλή, επειδή αφορά και επιχειρήσεις μικρές με έντονα οικονομικά προβλήματα, που δεν μπορούν να αντέξουν την αύξηση την αποδοχών..! Αυτή η θέση βρήκε ανέλπιστο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππα,που την υιοθέτησε παραπάνω από μία φορά στα όργανα της Συνομοσπονδίας.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική διεκδίκησης της ΕΓΣΣΕ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ,σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις, προσανατολίζεται να στηριχτεί βασικά στις διαπραγματεύσεις κορυφών, καθορίζοντας ένα πρόγραμμα επαφών, συζητήσεων και συσκέψεων, απορρίπτοντας τις προτάσεις της ΕΣΑΚ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αναμενόμενη μπορεί να θεωρείται, ωστόσο, και κάποια κινητοποίηση πριν την τελική έκβαση.., αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνει η ρευστότητα των εξελίξεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η ΕΣΑΚ έγκαιρα είχε προτείνει ένα συνολικό αγωνιστικό πρόγραμμα που θα στήριζε τη διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ και που προέβλεπε:

- Συσκέψεις με ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων ενάντια στον προϋπολογισμό και την πολιτική λιτότητας σε όλες τις βασικές πόλεις της χώρας.

- Κήρυξη 24ωρης απεργίας για την πρώτη μέρα που θα γίνει η συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τη διαπραγμάτευση της νέας ΕΓΣΣΕ και συλλαλητήριο την ίδια μέρα κάτω από το χώρο των διαπραγματεύσεων.

- Συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ευρύτερο συντονισμό, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ζωή Σώκου: Να στηριχτεί η ΓΣΕΕ στους εργαζόμενους

Η Ζ. Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, μας δήλωσε σχετικά με τα ζητήματα που πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη της η ΓΣΕΕ ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων: "Οι ανάγκες των εργαζομένων είναι πολλές και μεγάλες και λόγω της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και από τα αποτελέσματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυτά τα ίδια χρόνια, μεταξύ ΓΣΕΕ - ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι μπορούν και δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν άλλη μια χρονιά μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων τους. Αυτό πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά υπόψη η ΓΣΕΕ στις διαπραγματεύσεις και να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, προς την πλευρά του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα που να ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες των εργαζομένων. Για να γίνει αυτό, πρέπει η ΓΣΕΕ να στηριχτεί στους ίδιους τους εργαζόμενους και αποφασιστικά να οργανώσει και να συντονίσει την πάλη τους. Πρέπει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να απεγκλωβιστεί από αντιλήψεις και πρακτικές του "εφικτού", του "αναγκαίου", από τη λογική των "εύρωστων" και μη επιχειρήσεων και πολύ περισσότερο από την αντίληψη που διαμορφώνουν καθημερινά ή προσπαθούν να διαμορφώσουν, του "κοινωνικού εταιρισμού", της συναίνεσης, του μονόδρομου, του "κοινωνικού διαλόγου". Η παρέμβαση της ΓΣΕΕ πρέπει να είναι τέτοια που να απαντάει, να δίνει ουσιαστικές προοπτικές και λύσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι δε θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια και θα ξεπεράσουν αυτές τις λογικές και πρακτικές, δίνοντας καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, μέσα από τον συντονισμό τους, μικρές και μεγάλες μάχες για τη λύση αυτών των ζητημάτων. Ενα τέτοιο παράδειγμα ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό".

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ