Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήριξη από ΗΠΑ
  • Το Κουρδικό προκαλεί αντιδράσεις αποκαλυπτικές προθέσεων
  • Πετρελαϊκά παίγνια επιχειρεί η τουρκική διπλωματία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Στηρίζουν την Τουρκία Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ, όσον αφορά στο κουρδικό ζήτημα; Τις τελευταίες μέρες, οι ενδείξεις είναι μάλλον αντιφατικές.

Την πλήρη υποστήριξή της στην ακολουθούμενη από την Τουρκία πολιτική στο Κουρδικό, εξέφρασε η αμερικανική διπλωματία. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, τόνισε ότι "η τουρκική κυβέρνηση έχει καθήκον να χτυπά την τρομοκρατία του ΡΚΚ", το οποίο χαρακτήρισε "ειδεχθή τρομοκρατική οργάνωση, που ως στόχο της έχει αθώους Τούρκους πολίτες".

Οσον αφορά στις επικρίσεις που διατυπώνονται για τη χρήση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Μπερνς υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει λόγος για τις ΗΠΑ να απολογηθούν για τη βοήθεια σε μια σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ".

Χτες, πάντως, η Τουρκία επέδωσε διά του πρέσβη της, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, διαμαρτυρία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όσα δήλωσαν ανώτατα στελέχη της στην εκπομπή "60 Λεπτά" του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Ο Τούρκος διπλωμάτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Τάιμς", ζήτησε εξηγήσεις για όσα είπαν δύο αξιωματούχοι του.

Η αμερικανική διπλωματία αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να επαναβεβαιώσει την τουρκική ηγεσία για την αμέριστη υποστήριξή της: "Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διατηρήσει στενές συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία στο εγγύς μέλλον".

Σύντομα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο, και πιθανότατα οι δηλώσεις Μπερνς απηχούν τις αποκρυσταλλωμένες απόψεις της αμερικανικής διπλωματίας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία...

Στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κλάους Χενς, δήλωσε χτες ότι "η απόφαση για την απονομή του Βραβείου Ζαχάροφ στη φυλακισμένη πρώην βουλευτίνα, Λεϊλά Ζανά, ελήφθη στο ίδιο πνεύμα με το οποίο εγκρίθηκε η τελωνειακή ένωση". Και συνέχισε λέγοντας πως "κίνητρο και στις δυο περιπτώσεις υπήρξε να ενισχυθούν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη συμφιλίωση και το άνοιγμα της Τουρκίας προς τις αξίες της Ευρώπης". Παράλληλα, ο Χενς πραγματοποίησε κριτική σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, τα βασανιστήρια, τον εκδημοκρατισμό και το σεβασμό της κουρδικής οντότητας.

Η ίδια η Λεϊλά Ζανά, ασφαλώς, δεν ήταν παρούσα στην τελετή. Η τιμητική διάκριση για "την ελευθερία της σκέψης" επιδόθηκε στον σύζυγό της. Η 34χρονη Ζανά βρίσκεται φυλακισμένη στην Αγκυρα, αφού το Δεκέμβρη του 1994 καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη. Είχε προηγηθεί η διάλυση του κουρδικού κόμματος DEP, στο οποίο ανήκε, και η καθαίρεσή της από το βουλευτικό αξίωμα.

  • Την υπογραφή συμφωνίας για την ελεύθερη δίοδο πετρελαιαγωγών από τα εδάφη των ενδιαφερομένων χωρών πρότεινε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, με επιστολές που απέστειλε στους Προέδρους του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ, και της Γεωργίας, Σεβαρντνάτζε.

Στην περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα κατασκευής ενός πετρελαιαγωγού για τη διέλευση των πετρελαίων της Υπερκαυκασίας, κάτι που αποτελεί διακαή τουρκικό πόθο. Θα μπορεί να χρησιμοποιεί δικά της μέσα, ακόμη και αν η Ρωσία ή το διεθνές κονσόρτσιουμ, που έχει αναλάβει τη μεταφορά του Αζερικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, αντιταχθούν στην κατασκευή του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ