Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Περιχαράκωση και έλλειψη εμπιστοσύνης

Αποχώρηση στρατευμάτων αλλά και πληθυσμών από τα πάτρια εδάφη

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Σε εξέλιξη ήταν χτες όχι μόνον οι απομακρύνσεις των βοσνιακών και σερβοβοσνιακών στρατευμάτων από τις μέχρι πρότινος πρώτες γραμμές του πυρός, αλλά και η έξοδος των Σερβοβόσνιων πολιτών από τα σερβοκρατούμενα προάστια του Σαράγεβο.

Ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, Αμερικανός Ναύαρχος Λέιτον Σμιθ, εκτιμούσε, μάλιστα, ότι πάνω από το 60% των περίπου 70.000 Σερβοβόσνιων πρόκειται να εγκαταλείψουν για τα καλά τα πάτρια εδάφη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αργά χτες το απόγευμα είχαν δημιουργηθεί μακρές ουρές οχημάτων που κινούνταν σε δύο κατευθύνσεις κατά μήκος δρόμου (μήκους 26 χλμ.) που εκτεινόταν από το Πάλε μέχρι τη Λουκαβίτσα...

Οι σερβοβοσνιακές αρχές θεωρούν πως περίπου 12.000 οχήματα που μετέφεραν βαριά υλικά έχουν εγκαταλείψει τα προάστια του Σαράγεβο, τα οποία πρόκειται να τεθούν σε λίγους μήνες υπό τη διοίκηση της βοσνιακής κυβέρνησης.

Δημοσίευμα της "Γκάρντιαν" για στρατόπεδα αιχμαλώτων

Πάντως, το γεγονός ότι ούτε χτες (και όπως προβλέπεται ούτε και σήμερα...) οι Βόσνιοι και οι Σερβοβόσνιοι δεν προχώρησαν σε ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους, καθώς η εξέλιξη αυτή, ούτως ή άλλως, προκαλεί πλήγμα στη συνθήκη του Ντέιτον. Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", βασιζόμενη σε μαρτυρίες Βοσνίων προσφύγων, ανέφερε σε χτεσινό ρεπορτάζ ότι εκατοντάδες Βόσνιοι μουσουλμάνοι κρατούνται σε δύο στρατόπεδα αιχμαλώτων σερβοβοσνιακών περιοχών.

Υποπτη κλοπή στο Ζάγκρεμπ

Ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ενδεχομένως να περιέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Κροάτες κατά των Σέρβων της Κράινα, έκλεψαν άγνωστοι από τα γραφεία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Ζάγκρεμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ