Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συγκρούσεις, ομηρίες και πειρατείες

Ευθύνες και στην Τουρκία, για τη δράση των Τσετσένων, από τη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ.-

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτες το μεσημέρι την τελική επίθεση στην Κοινότητα Περβομάισκαγια του Νταγκεστάν για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούν ακόμα οι Τσετσένοι κομάντος, βομβαρδίζοντας την περιοχή με βαρέα όπλα πυροβολικού και από ελικόπτερα. Προηγουμένως ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Μιχάιλοφ, είχε δηλώσει ότι ελήφθη η απόφαση, τα ρωσικά στρατεύματα να ολοκληρώσουν την επιχείρηση κατά των Τσετσένων. Ανέφερε ότι από τους 100 ομήρους έχουν απελευθερωθεί 28 όμηροι και, σύμφωνα με πληροφορίες του, οι Τσετσένοι μαχητές άρχισαν να εκτελούν τους υπολοίπους, σκοτώνοντας τους περισσότερους. Την πληροφορία αυτή διέψευσε ο Μοβλάντι Ουντούγκοφ, εκπρόσωπος του Τζοχάρ Ντουντάγεφ. Συνολικά, 18 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν τόνισε ότι θα συνεχιστεί "ο αφοπλισμός των παράνομων ενόπλων μονάδων" στην Τσετσενία και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στους Τσετσένους αυτονομιστές στη Δημοκρατία αυτή. Στο μεταξύ, στη Μόσχα εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και σε δημόσια κτίρια της πόλης, μετά τις δυο επιδρομές και συλλήψεις ομήρων από τους Τσετσένους.

Η πειρατεία στο Βόσπορο

Οι ένοπλοι πειρατές, αυτοαποκαλούμενοι "Τσετσένοι αντιστασιακοί", που έχουν καταλάβει από την Τρίτη, 16 Γενάρη, το επιβατηγό πλοίο "Αβράζια" στην Τραπεζούντα, στο οποίο επιβαίνουν 165 επιβάτες και 45 μέλη του πληρώματος, απείλησαν να ανατινάξουν το σκάφος στα στενά του Βοσπόρου, αν η Ρωσία δεν επιτρέψει στους Τσετσένους μαχητές να φύγουν από το χωριό Περβομάισκαγια. Ο αρχηγός των καταληψιών, Μοχαμέντ Τοκτσάν (Τούρκος υπήκοος), ισχυρίστηκε ότι στο πλοίο έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά. Η ομάδα των πειρατών, που αποτελείται από Τσετσένους που ζουν στην Τουρκία, αψηφώντας τις εκκλήσεις των τουρκικών αρχών να κατευθυνθεί το πλοίο στο λιμάνι της Σαμψούντας, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν προς την Κωνσταντινούπολη, απειλώντας και πάλι ότι θα σκοτώσουν τους Ρώσους επιβάτες. Σύμφωνα με τη ρωσική Πρεσβεία στην Αγκυρα, στο σκάφος βρίσκονται 97 Ρώσοι, 37 Τούρκοι, 10 Ουκρανοί, 5 Γεωργιανοί κι ένας Αιθίοπας. Ο κυβερνήτης της Τραπεζούντας, Αλαντίν Γιουξέλ, κάλεσε τους φιλοτσετσένους κομάντος να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία καταδίκασε την κατάληψη του πλοίου, τονίζοντας ότι δεν εγκρίνει κανένα "είδος τρομοκρατικής πράξης" και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές.

Από την άλλη μεριά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές την Τουρκία για τους κινδύνους από αντιρωσική δραστηριότητα του εξτρεμιστικού τμήματος των Τσετσένων, που βρίσκονται στο έδαφός της και οι οποίοι ευθύνονται για την κατάληψη του πλοίου. Η Ρωσία ζήτησε, με διακοίνωση, από την Τουρκία να εγγυηθεί την ασφάλεια των επιβατών του οχηματαγωγού "Αβράζια", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα "αποτραπούν οι βίαιες ενέργειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ