Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "Ανοιξη" δίπλα στην "Ηλέκτρα"

Γεμάτη από Ανοιξη είναι η χειμερινή επιλογή του "Ανοιχτού Θεάτρου",το οποίο, στις αρχές Φλεβάρη, θα παρουσιάσει "Το ξύπνημα της Ανοιξης" του Γερμανού συγγραφέα Φρανκ Βέντεκιτ.Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Μάρκαρη,σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση και μουσική Θόδωρου Αντωνίου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Μαυριτσάκης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Μπέλλα Μπερδούση, Κώστας Γαλανάκης, Αργυρώ Λούπη, Μηνάς Χατζησάββας κ. ά.

Πρόκειται για ένα θεατρικό κείμενο που κινείται ανάμεσα στο γκροτέσκο, την παρωδία του κατεστημένου κοινωνικού χώρου, τη γελοιογραφία εκείνων που τον εκφράζουν, την ποίηση της νεανικής επαναστατημένης αφέλειας και το δράμα των νεανικών ευνουχισμένων ονείρων. Για τους εφήβους αυτής της Ανοιξης και τα άλλα παιδιά, η σκληρότητα έχει το πρόσωπο σοβαροφανών δασκάλων και αυταρχικών γονιών. Εκφράζεται με καταστροφικές παιδαγωγικές μεθόδους και ασφυκτική γονεϊκή προστασία. Και ακόμα όπως επισημαίνει ο Γιώργος Μιχαηλίδης "μια κυρίαρχη σύγκρουση ανασύρεται. Εκείνη του τελματωμένου κοινωνικού κατεστημένου και της φύσης που σαν καταιγίδα παρασύρει τους απαγορευτικούς κώδικες".

  • Ο θίασος "Σημείο",πιστεύοντας ότι η παρουσίαση τραγωδίας σε κλειστό χώρο δίνει τη δυνατότητα έρευνας της μορφής, της αισθητικής και του λόγου της, θα παρουσιάσει στις αρχές Φλεβάρη, την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή.Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη,η σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή,τα σκηνικά - κοστούμια των Αννας Γεωργιάδου και Κένι Μακλίλαν,η μουσική του Γιώργου Μπουντουβή,οι χορογραφίες της Ντόρας Τσάτσου.Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Χρήστος Γαλάνης, Στάθης Σύρος, Γιώργος Σπανόπουλος, Εφη Ορφανουδάκη, Εβελίνα Αραπίδου κ. ά.

Στην παράσταση οι γυναίκες του Χορού παρουσιάζονται σαν διαφορετικές μορφές της Ηλέκτρας, νοητικές προεκτάσεις ενός τυραννισμένου μυαλού, φαντάσματα και σκοτεινές Ερινύες. Συντρόφισσες της Ηλέκτρας στη μοναξιά της, σκοτεινά πρόσωπα της οργής, πολλαπλασιάζουν την εκδίκηση για να αφήσουν στο τέλος μετέωρη και ξανά μόνη την Ηλέκτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ