Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πλαστός Λεονάρντο;

Επαναζωγραφισμένο από τον ταλαντούχο πλαστογράφο έργων Ερικ Χέμπορν,ο οποίος πέθανε την περασμένη βδομάδα, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ένα από τα σημαντικότερα "χαρτόνια" τα Λεονάρντο Ντα Βίντσι,που φυλάσσεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.Αυτό αναφέρει σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η "Ντέιλι Τέλεγκραφ".Πρόκειται για το αριστούργημα του μεγάλου ζωγράφου "Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος με την Αγία Αννα κρατούσα τον Αγιο Ιωάννη".

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Χέμπορν εκλήθη να το αποκαταστήσει το 1958, φοιτητής ακόμη στη Βασιλική Ακαδημία της Βρετανίας. Το έργο είχε υποστεί μερική καταστροφή, όταν ένας μεθυσμένος φύλακας της Πινακοθήκης αποκοιμήθηκε, αφήνοντας ανοιχτή τη θερμάστρα. Η θερμότητα κατέστρεψε τον πίνακα, αφού το παστέλ του έργου απορροφήθηκε από το υλικό της βάσης.

"Ο Λεονάρντο είχε επιστρώσει τον πίνακα με ένα είδος κόλλας και όταν το έργο εκτέθηκε στη θερμότητα, το σύνολό του εξαφανίστηκε", δήλωσε εμπιστευτικά ο Χέμπορν μπροστά στην κινηματογραφική μηχανή των Μπεν Γκούντερ και Πάντι Μαρκ κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ το 1991. Οι δύο σκηνοθέτες αποφάσισαν να μην προδώσουν το μυστικό του, παρά μόνο μετά το θάνατο του Χέμπορν. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως μετά την αντιγραφή του υποχρεώθηκε να ορκιστεί πως δε θα αποκάλυπτε την επέμβασή του και σε αντάλλαγμα του χορηγήθηκε υποτροφία για σπουδές ζωγραφικής στη Ρώμη.

Το παραπάνω δημοσίευμα προκάλεσε σάλο στη Βρετανία, ενώ Βρετανοί εμπειρογνώμονες έργων τέχνης έσπευσαν να διαψεύσουν τον ισχυρισμό του Χέμπορν. Εκπρόσωπος της Ακαδημίας τόνισε ότι η ιστορία του Χέμπορν περιέχει πολλές ανακρίβειες, ενώ ο εμπειρογνώμονας Μ. Σιούελ,ο οποίος είχε εξετάσει τον πίνακα το 1954 και το 1960, δήλωσε: "Θα έμενα έκπληκτος, αν οποιοσδήποτε από τη Βασιλική Ακαδημία άφηνε έναν φοιτητή να επέμβει σ' αυτόν τον πίνακα. Είναι ασύλληπτο ότι ο Ε. Χέμπορν θα είχε την ευκαιρία να κάνει αυτό που ισχυρίζεται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ