Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συρρίκνωσή τους

Αποκαλυπτικές απαντήσεις των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ

Αβέβαιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ (ΚΑΕ), που ελέγχονται από το δημόσια και αποδίδουν σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο στα ταμεία του κράτους, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί για το μέλλον και το καθεστώς λειτουργίας τους. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩ ΔΕ στις 11 του Γενάρη 1996, σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Δημήτρη Κουμπούρη και Γεράσιμου Αραβανή.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των δύο υπουργείων, επιχειρείται η εξαίρεση της εταιρίας από το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, γεγονός που θα οδηγήσει και στον οικονομικό της θάνατο.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης,αξιώθηκε να απαντήσει σε σχετική επιστολή της διοίκησης της Εταιρίας Αφορολόγητων Ειδών, που του είχε υποβληθεί από τις 27/12/94, μόλις στις 12/1/96 και αυτό λόγω της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ.

Ειδικότερα στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ προς τους 2 υπουργούς σημείωναν πως τα ΚΑΕ είναι μια κρατική επιχείρηση, τα κέρδη της οποίας το 1995 θα είναι 14 δισ. δραχμές, κατατάσσοντας έτσι τα ΚΑΕ σαν την πρώτη σε κέρδη εμπορική επιχείρηση της Ελλάδας. Το 50% των κερδών είναι από τα καταστήματα Ανατολικού και Δυτικού Αεροδρομίου. Στα δύο αυτά καταστήματα, την κεντρική αποθήκη και τα γραφεία εργάζονται 300 περίπου εργαζόμενοι.

Με απόφασή της η κυβέρνηση να προχωρήσει, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν υπάρξει, στην κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων και με την υπογραφή της απαράδεκτης σύμβασης, με τη γερμανική πολυεθνική Hochtief, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το μέλλον των ΚΑΕ αφού, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση γι' αυτά. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούσαν τους δύο υπουργούς να αποκαλύψουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα ΚΑΕ και αν προτίθεται να διασφαλίσει τη λειτουργία τους με τη σημερινή τους μορφή, ώστε να παραμείνει στο κράτος η κερδοφόρα αυτή εταιρία.

Ο ένας πετά το μπαλάκι στον άλλο

Αντί απάντησης το υπουργείο Οικονομικών πετάει το "μπαλάκι" στο ΠΕΧΩΔΕ, το δε τελευταίο ουσιαστικά αρνείται να δώσει απάντηση καθώς παραπέμπει στους γεγικότερους όρους της σύμβασης. Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του με ημερομηνία 11/1/96 και θέμα "Λειτουργία "ΚΑΕ" ΑΕ μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη Γερμανική Εταιρία HOCHTIEF για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων", απαντά ότι "όσον αφορά τους σχετικούς όρους με τα ΚΑΕ, όρους που τυχόν έχουν περιληφθεί στη Σύμβαση με τη Γερμανική Εταιρία, αρμόδιο είναι το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ".

Επισυνάπτεται, επίσης, επιστολή της διοίκησης των ΚΑΕ ΑΕ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη με ημερομηνία 27/12/94, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι αν δε διασφαλιστεί η συμμετοχή της εταιρίας στο νέο αεροδρόμιο, "η συρρίκνωσή της είναι δεδομένη".

Ο δε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ 14 μήνες μετά την επιστολή της διοίκησης των ΚΑΕ σε μία ανακοίνωση 7 γραμμών απαντά στους βουλευτές του ΚΚΕ ότι "το θέμα των ΚΑΕ μπορεί να εξεταστεί από την Εταιρία του Αεροδρομίου πάντα στα πλαίσια λειτουργίας της κυρωμένης Σύμβασης. Είναι δε γνωστό ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει στην εταιρία του Αεροδρομίου "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ" το 5% των μετοχών".

Είναι εμφανές ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αρνείται να απαντήσει επί της ουσίας της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, γεγονός που καθιστά το μέλλον των ΚΑΕ περισσότερο αβέβαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ