Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το "Μυστικό" του σκηνοθέτη

Κρύο κάνει, ο Γενάρης προχωρεί αλλά δεν αποχωρεί ακόμη. Υπομονή. Εκείνο που πολλοί από μας ζητάνε, είναι μια καλή ταινία για να σκοτώσει την ανία της νύχτας. Εχουμε, λοιπόν, απόψε, λίγο αργά βέβαια, την εξαιρετική αλλά κάπως αινιγματική ταινία του Πίτερ Γουίαρ: "Το μυστικό του βράχου των κρεμασμένων" που θα παρουσιάσει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 00.30. Πρόκειται για μια παράξενη, γοητευτική ταινία, που αγγίζει την ηλικία της εφηβείας, τα ξυπνήματα της βιολογικής άνοιξης, τη φαντασία, την απειρία, την περιέργεια, μια ταινία που ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό. Ο Γουίαρ παίρνει ένα αληθινό περιστατικό και την κάνει ποίημα. Ενα πραγματικό κινηματογραφικό ποίημα. Μια ολόκληρη τάξη νεαρών κοριτσιών πάει μια εκδρομή στην περιοχή του βράχου των κρεμασμένων της Αυστραλίας. Και έπειτα ποτέ κανείς δε θα μάθει τι απέγιναν αυτά παιδιά. Ανοιξε η γη και τα κατάπιε, τα πήρε ο βράχος, τα έκανε σύννεφα ο άνεμος που ξαφνικά φύσηξε; Δε γνωρίζουμε. Ο σκηνοθέτης δεν έχει την πρόθεση να αποκαλύψει ένα μυστικό, ή να μας λύσει μια απορία που ίσως και ο ίδιος να την έχει. Απλώς μας προσκαλεί σ' αυτή την εκδρομή, μας εισάγει στην ψυχοσύνθεση των κοριτσιών εκείνη της εποχής, την οποία σημειωτέον την αναπλάθει με ακρίβεια και ποίηση και μας αφήνει να νιώσουμε κι εμείς την επίδραση που έχει η φύση πάνω στα παιδιά και στους καθηγητές τους. Η φύση πανέμορφη, γοητευτική αλλά εκδικητική, θα ξυπνήσει τη σεξουαλικότητα των παιδιών, θα αναστατώσει και θα καταλύσει την απόλυτη πειθαρχία που μέχρι εκείνη στιγμή επικρατούσε, και θα ξεσπάσει, θα εκτονώσει το θυμό της, πάνω σε αδίκους και δικαίους.

Από το MEGA στη 01.00 "O Τζεφ, ο Σμιθ και η Σούζη" του Πάολο Καβάρα.

Ενα χαριτωμένο ιταλικό γουέστερν, με κωμικά στοιχεία και αρκετή δράση. Η ιστορία αφηγείται την προσπάθεια ενός φιλόδοξου στρατηγού να πάρει στα χέρια του την εξουσία τη νεοσύστατης Δημοκρατίας του Τέξας και να την κάνει κτήμα του... Ομως, ο Τζον Χιούστον αποφασίζει να βάλει τέρμα στις τρελές φιλοδοξίες του στρατηγού Μόρτον, γι' αυτό και στέλνει δυο ικανούς άνδρες να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Με τον Αντονι Κουίν.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις Ο2.40 "Ο ιππότης των ορέων" του Αντρε Ντε Τοθ.

Ενας κυνηγός επικηρυγμένων ανθρώπων ακολουθεί τα ίχνη τριών ληστών τρένου, τους οποίους και αναζητά ανάμεσα σε πόλεις υπεράνω πάσης υποψίας. Θα πάμε στην Αγρια Δύση για να ζήσουμε στιγμές αξέχαστες, αν και αυτές οι στιγμές προβάλλονται πολύ αργά, με ξεναγό έναν άξιο σκηνοθέτη και βετεράνου αυτού του κινηματογραφικού είδους. Με τους Ράντολφ Σκοτ, Ερνεστ Μποργκάιν. Από την ΕΤ-1 στη 01.00 "Το παιδί της λίμνης" του Πολ Μόρτον.

Ενα εξαιρετικό θρίλερ με την εκπληκτική ηθοποιό Εμα Τόμπσον, που απέσπασε για την ερμηνεία της σ' αυτήν ταινία το Οσκαρ γυναικείου ρόλου. Η Μαρί Μπονάρ, είναι τριών μηνών έγκυος, και εντελώς ξαφνικά νιώθει την ανάγκη να ξεκουραστεί. Πείθει, λοιπόν, τον άνδρα της να τα αφήσουν όλα και να πάνε διακοπές στα βουνά της Σκοτίας. Αμέσως μόλις φτάνουν εκεί, ο σύζυγος αρχίζει να νιώθει άσχημα, διότι συνειδητοποιεί ότι ξαναβρίσκεται στον ίδιο χώρο που κάποτε μοιράζονταν με την ερωμένη του. Και τότε αρχίζει όχι μόνο να δοκιμάζεται η σχέση του ζευγαριού αλλά και τα νεύρα του θεατή. Η αγωνία, το σασπένς, οι υποψίες, το αίνιγμα πλημμυρίζουν την ιστορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ