Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα παιδιά όλου του κόσμου έχουν δικαίωμα στη ζωή

Εγιναν την Κυριακή, στο Ζάππειο Μέγαρο, τα εγκαίνια της έκθεσης της Γιούνισεφ για τα "Δικαιώματα του Παιδιού"

Στην τραγωδία που ζουν δεκάδες εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο, στη συνεχή καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων τους, όπως αυτά της τροφής, της στέγης, της εκπαίδευσης, του παιχνιδιού, καθώς και στους τρόπους κατοχύρωσης του κυρίαρχου δικαιώματος των παιδιών για αξιοπρεπή ζωή, είναι αφιερωμένη η παγκόσμια έκθεση της Γιούνισεφ "Δικαιώματα του παιδιού". Μία έκθεση που φιλοξενείται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο Ζάππειο Μέγαρο και εγκαινιάστηκε προχτές Κυριακή.

Η παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση της Γιούνισεφ. Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, καθηγητής Κώστας Αργυρόπουλος,που εγκαινίασε την έκθεση, "από μόνη της η Γιούνισεφ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο στόχο της, να ζουν δηλαδή τα παιδιά όλου του κόσμου μια ζωή αξιοπρεπή". Ετσι, έξι χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τον ΟΗΕ όχι μόνο παραμένει η τραγωδία για εκατομμύρια παιδιά, αλλά ο αριθμός των παιδιών που στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα αυξάνει συνεχώς.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο "πρεσβευτής καλής θέλησης" της Γιούνισεφ, συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης,ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: "Κάποιοι ηγέτες "έβαλαν το χεράκι" τους, ώστε να περιέλθουν σ' αυτήν την τραγωδία τόσα εκατομμύρια παιδιά, τόσα εκατομμύρια άνεργοι. Είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη του χρήματος και των όπλων. Αν θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά αυτά, πρέπει να αντιδράσουμε, ώστε να αλλάξουν οι δομές της απάνθρωπης ανθρωπότητας και του παρανοϊκού μας κόσμου, που καμιά ελεύθερη συνείδηση δεν μπορεί να δεχτεί".

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά κειμένων και φωτογραφιών, που παρουσιάζουν με τρόπο κατανοητό τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία έχει ήδη επικυρωθεί από 180 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και καλύπτει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους. Τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση - επιβίωσης, ανάπτυξης κι εξέλιξης, προστασίας και συμμετοχής - παρουσιάζονται στην έκθεση μέσα από τις ενότητες: "Δεν υπάρχουν μικρά δικαιώματα", "Παιδιά σε κίνδυνο", "Εξασφαλίστε το μέλλον στα παιδιά", "Συνειδητοποίηση της συμμετοχής", "Αλλαγές για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά" και "Ολα τα παιδιά χρειάζονται προστασία". Κάθε μία από αυτές τις ενότητες περιλαμβάνει σχετικά κείμενα και φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Γης και κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου τα δικαιώματα των παιδιών πολλές φορές παραβιάζονται ή δε λαμβάνονται καν υπόψη. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η έκθεση είναι δοσμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται κατανοητό από τους μικρούς φίλους, που θα την επισκεφτούν, ποια ακριβώς είναι τα δικαιώματά τους και πώς αυτά κατοχυρώνονται. Ηδη αρκετά σχολεία και εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει την ημερομηνία που θα επισκεφτούν, με τους μαθητές τους, την έκθεση.

Σημαντική ήταν η παρουσία των μικρών παιδιών στα εγκαίνια. Τραγούδησαν μαθητές του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης, του Ολλανδικού και του Ιαπωνέζικου Σχολείου της Αθήνας, ενώ μουσική έπαιξε η Θεατρική Ομάδα "Η Πάροδος". Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα και θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα από 10πμ. έως 8 μμ., με ελεύθερη είσοδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε έξαρση παραμένει η παιδική θνησιμότητα λόγω φτώχειας (2015-06-24 00:00:00.0)
Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα «χαράζει» τα παιδικά πρόσωπα (2004-12-10 00:00:00.0)
Τα παιδιά στο σύγχρονο κόσμο (2001-12-13 00:00:00.0)
Εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά των παιδιών (2001-09-14 00:00:00.0)
Κι άλλα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού! (2001-09-14 00:00:00.0)
Παιδιά τα πρώτα θύματα (2000-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ