Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Σταδιακή επιβολή των όρων της "συμφωνίας"

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Την τακτική των απειλών χρησιμοποίησαν χτες, και πάλι, οι ΗΠΑ προκειμένου να κάμψουν - αυτή τη φορά... - την άρνηση της βοσνιακής κυβέρνησης για την απελευθέρωση χιλιάδων Σερβοβόσνιων αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, κατέστησε σαφές στον Πρόεδρο της Βοσνίας, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, ότι οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν άμεσα τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια εάν η βοσνιακή κυβέρνηση δε συμμορφωθεί με τους όρους της Συνθήκης του Ντέιτον, που αναφέρουν τις απελευθερώσεις όλων των αιχμαλώτων πολέμου. Μετά από αυτό, ο Βόσνιος Πρόεδρος αναθεώρησε τη στάση του και υποσχέθηκε συνεργασία. Ωστόσο, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός της βοσνιακής κυβέρνησης, Χασάν Μουράτοβιτς, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο ζήτημα της απελευθέρωσης κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν ριψοκίνδυνη σε περίπτωση που το Βελιγράδι δεν έκανε το πρώτο βήμα.

Νωρίτερα, το ίδιο θέμα είχε απασχολήσει τη συνάντηση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τον Αμερικανό υφυπουργό αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τζον Σάτουκ. Ο Σέρβος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των αιχμαλώτων πολέμου, τονίζοντας ότι "όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στις απελευθερώσεις κρατουμένων χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, εάν θέλουν να χτίσουν μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης".

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία για τη συνεχιζόμενη παρουσία μαχητών Μουτζαχεντίν στη Βοσνία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους εθελοντές Μουτζαχεντίν (που στάλθηκαν από ασιατικές και αραβικές χώρες για να πολεμήσουν στο πλευρό των μουσουλμάνων της Βοσνίας) παραμένουν στην περιοχή, κατά παράβαση της Συμφωνίας του Ντέιτον. Ορισμένοι από τους Μουτζαχεντίν έχουν εντοπιστεί σε ζώνη "ευθύνης" των Αμερικανών στρατιωτών και η παρουσία τους θεωρείται απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταλήγοντας ότι το όλο θέμα έχει τεθεί στη βοσνιακή κυβέρνηση από το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και το διοικητή των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, Ναύαρχο Λέιτον Σμιθ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ