Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Πολιτική ένταση και πρακτορολογία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση του Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ).-

Η πρακτορολογία είναι πλέον η καθημερινότητα της Πολωνίας. Και γύρω από αυτή ασχολείται με ένταση τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και ο απλός πολίτης. Τα πυρά της αντιπολίτευσης κατευθύνονται κατά του πρωθυπουργού Γιόζεφ Ολέκσι και κατά του Κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των πολιτικών δημιούργησαν μια πολιτική κρίση που είναι δύσκολο να ξεπεραστεί χωρίς επιπτώσεις. Και ενώ ακόμα η στρατιωτική Εισαγγελία δεν έχει εκδώσει απόφαση (αναμένεται την επόμενη βδομάδα) εάν θα προβεί σε κατηγορία κατά του Πολωνού πρωθυπουργού ή όχι, ενώ ακόμα η έκτακτη ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή συνεχίζει τις έρευνές της με ακροάσεις υπευθύνων πολιτικών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να προσεταιριστούν το Αγροτικό Κόμμα για τη διάσπαση της κυβερνητικής συνεργασίας, την πτώση της κυβέρνησης και δημιουργίας νέας χωρίς την Ενωμένη Αριστερά.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος, Βαλντεμάρ Πάβλακ, τηρεί με τις δηλώσεις του μια στάση διφορούμενη, με πολλές εναλλακτικές λύσεις, όπως με συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας, αφού γίνει αλλαγή πρωθυπουργού (ήδη ανέφερε το πρόσωπο που θα ήθελε να αναλάβει την πρωθυπουργία) ή και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, αυτή τη βδομάδα αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες Αγροτικού Κόμματος - Κόμματος Σοσιαλδημοκρατίας για τη λύση της κρίσης. Ωστόσο, χτες το βράδυ, ο Πάβλακ προειδοποίησε τους συμμάχους του στον κυβερνητικό συνασπισμό ότι "αν δεν υπάρξει μια θετική αντίδραση... ενώ αν συνεχίσει να βαθαίνει η κρίση στη χώρα, οι ηγέτες του κόμματός μας θα προσπαθήσουν να βρουν μια λύση μέσα από το σημερινό Κοινοβούλιο", αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεργαστούν με την αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ολέκσι δήλωσε ότι αν υπάρξει κατηγορία εκ μέρους της στρατιωτικής εισαγγελικής αρχής, αμέσως θα τεθεί στη διάθεσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εντύπωση προκάλεσε η δημοσίευση της Δευτέρας της ανοιχτής επιστολής των γνωστών ηγετών της "Αλληλεγγύης" και των μελών του Κόμματος "Ενωση Ελευθερίας", Γιάσεκ Κουρόν και Κάρολ Μοτζελέφσκι. Ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, τάσσονται κατά των προσπαθειών τής αντιπολίτευσης που θέλουν (κατηγορούν) το Κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας σαν πράκτορα της Ρωσίας, καταδικάζουν τις μεθόδους των οργάνων της Κρατικής Ασφάλειας.

Στο μεταξύ, αναγγέλλονται στο Τύπο κατηγορίες κατά του αρχισυντάκτη (διευθυντή) του εβδομαδιαίου περιοδικού "WPROST" που δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα της Κρατικής Ασφάλειας κατά του Ολέκσι και άλλων πρακτόρων που δεν κατονόμασε. Παράλληλα, η εφημερίδα "Dziennik Poznanski" κατηγόρησε ότι ο διευθυντής του παραπάνω περιοδικού είναι πράκτορας της Κρατικής Ασφάλειας από πολλά χρόνια και ότι υπάρχουν ντοκουμέντα γι' αυτό.

Η πρακτορολογία, οι αμοιβαίες κατηγορίες, τα υπονοούμενα για δραστηριότητες σ' αυτή την επιχείρηση του πολύ γνωστού Βαχόφσκι (υπ' αριθ'2 μετά το Βαλέσα πρόσωπο στην τέως προεδρία), οι καθυστερούμενες έρευνες, η μη λήψη άμεσων αποφάσεων, εντείνουν το κλίμα της νευρικότητας και σιγοντάρουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο αίτημά της για κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.

Αγνωστες παραμένουν οι εξελίξεις. Παρατηρείται σχετική υποχώρηση του Κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας για ανασυγκρότηση της κυβέρνησης. Αναμένεται ομιλία του πρωθυπουργού μετά την έκδοση της απόφασης της στρατιωτικής Εισαγγελίας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Κβασνιέβσκι, επέδωσε προσχέδιο νόμου στον πρόεδρο της Βουλής για δημοσίευση των απορρήτων φακέλων της Κρατικής Ασφάλειας. Η αντιπολίτευση τάσσεται κατά της δημοσίευσης. Επίσης, τάσσεται και κατά της διεξαγωγής πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών για τη λύση της κρίσης. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας έρχεται πρώτο με μεγάλη διαφορά και πτώση των άλλων κομμάτων, εξαφάνιση δύο κομμάτων από τη σημερινή Βουλή. Σ' αυτή τη δημιουργημένη κατάσταση από τον απελθόντα Βαλέσα, τους υπουργούς του και την Κρατική Ασφάλεια (κράτος εν κράτει) πολλά εξαρτώνται από τη σθεναρά στάση της Ενωμένης Αριστεράς και του Αγροτικού Κόμματος, μα και την ψυχραιμία της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ