Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Παραμένει η ένταση με την Τσετσενία

Αποφασισμένος "να καταστείλει την αντίσταση" δηλώνει ο Μπ. Γιέλτσιν, ενώ ούτε χτες παραδόθηκαν οι όμηροι από τους Τσετσένους αυτονομιστές

ΜΟΣΧΑ.-

Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) με 149 ψήφους υπέρ και 19 κατά εκλέχτηκε ο 58χρονος Γεγκόρ Στρόγεφ, ο οποίος στο παρελθόν διατέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΡΟ επί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ανοίγοντας χτες το πρωί τις εργασίες της Ανω Βουλής, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να καταστείλει την αντίσταση των Τσετσένων αυτονομιστών, αποκλείοντας κάθε διαπραγμάτευση με τον Τζοχάρ Ντουντάγεφ. Τόνισε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με όλες τις πλευρές που ενδιαφέρονται για εποικοδομητική επίλυση της τσετσενικής κρίσης, αλλά προειδοποίησε ότι θα συντρίψει τις "ένοπλες συμμορίες" και θα διαλύσει τις βάσεις των Τσετσένων αυτονομιστών. "Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Ντουντάγεφ αποτελούν την κύρια απειλή για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στη ρωσική επικράτεια", είπε ο Γιέλτσιν.

Από την άλλη μεριά, οι Τσετσένοι ανέβαλαν την απελευθέρωση των ομήρων, που έπρεπε να γίνει χτες. Ο αρχηγός των τσετσενικών στρατιωτικών δυνάμεων Ασλάν Μοσχάντοφ δήλωσε ότι οι όμηροι θα απελευθερωθούν την Τετάρτη στη γειτονική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, χωρίς να διευκρινίσει, γιατί έγινε η αναβολή. Ο αρχηγός των Τσετσένων κομάντος, που είχαν συλλάβει ομήρους στην πόλη Κιζλιάρ και στη συνέχεια στην κοινότητα Περβομάισκαγια του Νταγκεστάν, Σαλμάν Ραντούγεφ δήλωσε, σύμφωνα με το Ρόιτερ, ότι οι Τσετσένοι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για 10 χρόνια, "αν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις και η ρωσική κυβέρνηση δεν κάνουν συγκεκριμένα βήματα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας".

  • Τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα άρχισε χτες ο ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Τζούλουαν. Θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας στρατηγό Πάβελ Γκρατσόφ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγό Μιχαήλ Κολέσνικοφ. Θα συζητήσουν το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ (στην οποία η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά) και της ειρηνευτικής επιχείρησης στη Βοσνία, όπου η Ρωσία μετέχει με μια στρατιωτική δύναμη 1.500 ανδρών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ