Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα "κλειστά χαρτιά" του Γιλμάζ
  • Πρόταση Τσιλέρ για εκ περιτροπής πρωθυπουργία των δύο τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού
  • Εντός της βδομάδας θα απαντήσει ο Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Τανσού Τσιλέρ, κατέχουσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, συνάντησε χτες το ρυθμιστή ισορροπιών στην τουρκική μετεκλογική σκηνή, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει από τα χείλη του το πολυπόθητο "ναι" στην πρόταση που του υπέβαλε.

Η επικεφαλής του Κόμματος του Ορθού Δρόμου πρότεινε, στον ομόλογό της του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, την υιοθέτηση μιας "μεσοβέζικης" λύσης. Μια κυβέρνηση, δηλαδή, με εκ περιτροπής πρωθυπουργία των δύο, την πρώτη διετία της Τσιλέρ και τη δεύτερη του Γιλμάζ. Η - αμίμητη - απάντηση του Γιλμάζ: "Προτείνω στην κυρία Τσιλέρ να ξανασκεφθεί ποιος θα είναι πρώτος" (στην πρωθυπουργία).

Οι δύο επικεφαλής των κομμάτων της τουρκικής Δεξιάς δέχονται αμφότεροι πιέσεις, τόσο από τα μέσα ενημέρωσης, όσο και από επιχειρηματικούς κύκλους, να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση, προκειμένου να φραχτεί ο δρόμος προς στην εξουσία στον "επικίνδυνο" (;) ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν. Αλλά φαίνεται να λησμονείται ότι δεν είναι μόνο ζήτημα... διαπροσωπικών σχέσεων ο σχηματισμός κυβέρνησης από τα δύο κόμματα. Κυρίως για δύο λόγους.

Πρώτον,οι έδρες και των δυο κομμάτων μαζί δεν επαρκούν, όπως έχει πολλές φορές στο παρελθόν επισημανθεί, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Δοθέντος αυτού, για να συμπληρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία (276) εδρών θα πρέπει να συμπράξει ένα από τα δύο αριστερόστροφα κόμματα. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους υφάλους στην πορεία προς το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο μεν Γιλμάζ προτιμά το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ενώ η Τσιλέρ το Ρεμπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ (τη στήριξε, άλλωστε, και στην προηγούμενη κυβέρνηση).

-Δεύτερον,πιθανή κυβέρνηση αυτής της υφής (όποιος κι αν από τους Μπαϊκάλ ή Ετσεβίτ δεχτεί να συμμετάσχει) θα τελεί υπό το καθεστώς ομηρίας. Πολιτικής ομηρίας, καθώς αν ο τρίτος εταίρος διαφωνήσει επί των κυβερνητικών επιλογών, θα μπορεί να απειλήσει με αποχώρησή του - και νέα πτώση της κυβέρνησης.

Η απάντηση του Μεσούτ Γιλμάζ στην πρόταση της Τανσού Τσιλέρ αναμένεται εντός της βδομάδας. Αλλά είναι λίγο απίθανο να είναι θετική, καθώς ο φιλόδοξος Γιλμάζ πιστεύεται ότι θα θελήσει να υποβάλει τους δικούς του όρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Αισιοδοξεί" ο Ερέζ... (1998-12-30 00:00:00.0)
"Ασταθής" (και) η κυβέρνηση Γιλμάζ... (1997-08-31 00:00:00.0)
Μεσούτ Γιλμάζ (1997-07-06 00:00:00.0)
"Αποχωρεί" το Κόμμα Ορθού Δρόμου! (1996-05-26 00:00:00.0)
Αναζητώντας λύση στο πολιτικό αδιέξοδο (1996-02-04 00:00:00.0)
Την απέρριψε... ο Γιλμάζ (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ